web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Juttuja tarjolla lehdille

Myyn valmiina olevia juttuja seuraavista aiheista:

Alaistaidot
- Jokainen työntekijä on työssään jonkun alainen. Onnistuakseen sekä esimies että johdettava (alainen) tarvitsevat toinen toisiaan. Esimies luo edellytykset alaisen toiminnalle, mutta alainen vaikuttaa omilla asenteillaan ja toiminnallaan työn lopputulokseen. Johdettava tarvitsee alaistaitoja siinä missä esimies johtamistaitoja.

Huonon tuurin voi kääntää hyväksi
- Moni asia on tuurista kiinni, mutta hyvään onneen voi vaikuttaa omalla asennoitumisellaan, ja rakentaa joko menestymisen tai epäonnistumisen polkuja.

Johtamisessa sen salaisuus
- Perus- ja lähihoitajat hämmästyivät aamuvuoron alkaessa. Avain ei sopinutkaan lääkekaappiin.  Kukaan ei ollut kertonut heille, että lukko oli illan ja yön aikana vaihdettu. Tehtäviä oli siis rajattu puhumatta asiasta mitään asianomaisten kanssa. Voiko tällainen olla totta? Kyllä vain, näin tapahtui muutama vuosi sitten. Kun asiaan puututtiin, tilanne palautettiin ennalleen. Mikä saa ihmiset vihaisiksi ja pettyneiksi tällaisessa johtamisessa?

Kiitollisuudenvelka koskee meitä kaikkia
- Meidät on opetettu elämään vastavuoroisesti. Amerikkalainen runoilija, esseisti ja filosofi Ralph Waldo Emerson on sanonut ”Maksa jokainen velkasi, ikään kuin Jumala olisi kirjoittanut laskun.” Tähän sisältyy kaksi tärkeää ulottuvuutta: lahja ja vastalahja.
Vastavuoroisuuden periaate on läsnä jokapäiväisessä toiminnassamme. Kun joku pyytää apuamme ja sitä annamme, odotamme saavamme jossain vaiheessa vastapalveluksen. Saajalle syntyy samalla kiitollisuudenvelka ja sen olemassaolo on jollakin tavalla epämiellyttävää. Se painaa aina jollakin tavalla mieltä. Tekemällä vastapalvelun saaja vapautuu taakastaan. Tämä on sosiaalisesti hyväksyttävää ja rakentaa luottamusta.

Kulttuuria muutetaan teoilla
- Työmarkkinaneuvottelujen aikaan olemme nähneet tutun näy tv-uutisissa. Työmarkkinajärjestöjen johtajat ilmestyivät haastatteluun. Jokainen yrittää päästä sanomaan jotakin tv-kameroille. SAK:n puheenjohtajalla on ollut etulyöntiasema. Hän on päässyt suurimman palkansaajajärjestön johtajana aina sanomaan ensiksi sanottavansa. STTK ja Akava ovat joutuneet odottamaan mahdollista vuoroa. Perinteinen asetelma näkyy myös neuvottelupöydässä. SAK:n puheenjohtajan toisella puolella on STTK:n ja toisella Akavan puheenjohtaja. Tämä ei liene sattumaa, vaan kulttuuri on vanhaa.

Miten suhtaudun työhöni?
- Meillä jokaisella on oma tapamme suhtautua työhön. Jollekin se merkitsee kutsumusta, joillekin toiselle työ voi olla väline muuhun elämiseen, urapolku, kehitysmahdollisuus tai lähes jokapäiväinen rasite. Asennoituminen näkyy tavassa suhtautua työhön ja tyytyväisyytenä tai sen puutteena.

Menestymisen avaimia
- Menestyminen työelämässä tarkoittaa meille kaikille erilaisia asioita. Joillekin se merkitsee työuralla mahdollisimman pitkälle etenemistä. Joku toinen arvostaa osaamisen laajentamista ja syventämistä työssään ilman sen kummempia urahaaveita. Joku taas arvostaa vapautta tehdä asioita omalla tavallaan ja tekee työtä yrittäjänä, vaikka toimeentulo olisi palkkatyötä niukempaa. Jollekin koko sana menestyminen nostattaa karvat pystyyn. Hänestä puhuminen asiasta on turhaa vouhotusta.

Odota hyvää, rakenna onnistumisia
- Meillä kaikilla on unelmia, toiveita ja käytännön tavoitteita. Joku haluaa kasvattaa osaamistaan tullakseen todelliseksi asiantuntijaksi, joku toinen pitää tärkeänä uralla etenemistä. Joku haluaa olla työssä, jossa aidosti viihtyy.Joku haluaa matkustella mahdollisimman paljon. Monilla voi olla haaveena kirjan kirjoittaminen. Unelmiensa toteuttamisessa ihmiset eroavat toisistaan. Karkeasti ottaen ihmiset pitävät itseään hyvä- tai huono-onnisina. Tämä asennoituminen vaikuttaa vahvasti heidän ajatteluunsa, tunteisiinsa ja toimintaansa.

Oikeassaolo ei aina kannata
- Monissa tilanteissa meillä on houkutuksena osoittaa olevamme oikeassa. Kokoustilanteissa voimme saatamme törmätä vakiintuneisiin käytäntöihin, joiden oikeellisuutta kukaan ei ole vuosien aikana asettanut millään tavalla kyseenalaistaneeksi. Silloin niiden muuttaminenkin vaatii taitoa ja tahdikkuutta, joskus pitkäjänteisyyttä. Oman oikeassa olon ilmaiseminen kokouksessa ei läheskään aina johda haluttuun lopputulokseen. Asiasta voi päinvastoin koitua harmia sekä itselle että muille. Englantilainen kirjailija ja toimittaja Edward Dicey onkin sanonut oivallisesti, että ”Rehellinen ihminen saattaa olla ”Jumalan jaloin luomus”, mutta ihmiskunnan jaloin tuote hän ei ole.”

Muutos ei tapahdu paperilla
- Elämä on täynnä erilaisia muutospyrkimyksiä. Yritykset pyrkivät muuttamaan toimintatapojaan. Ihmiset haluavat muuttaa haitallisiksi kokemiaan tapojaan. Monet muutosyritykset kuitenkin epäonnistuvat. Hyvät tavoitteet jäävät aikomuksiksi. Jotakin perustavanlaatuista on jäänyt tekemättä.

Olenko tehnyt parhaani?
- Tänä päivänä kuulemme toistuvasti vaatimuksia siitä, että tuottavuutta on nostettava ja että meidän on oltava entistä tehokkaampia. On aina pyrittävä tekemään parhaansa, muu ei riitä. Olemme oravanpyörässä, joka ei pysähdy ja anna meille lepoaikaa, aikaa rauhoittua. Elämme ulkoisten vaatimusten kasvavassa ristipaineessa. Oma elämä uhkaa jäädä sivuun.

Opettavainen yllätys
- Yllätykset kuuluvat elämään. Monesti ne hämmentävät ja voivat jopa lamauttaa hetkeksi, mutta useimmiten ne ovat hyödyllisiä ja opettavaisia.

Palaute, lannistaa tai helpottaa
-
Kielteinen palaute jää päällimmäiseksi mieleen, vaikka samalla saisi kiitostakin. Kannattaako palautetta edes antaa?

Solmi suhteita ja verkostoidu - eettisesti
- Verkostoissa toimiminen ei itsessään ole eettistä tai epäeettistä. Sellaiseksi se tulee vasta verkostoon kuuluvien toiminnan kautta.


Jutut sopivat päivä- , aikakaus-, liitto ja henkilöstölehtiin. Saat jutun luettavaksesi pyytämällä sen sähköpostilla markkusilvennoinen1@gmail.com
Julkaisuehdot ja hinta sovitaan erikseen.
www.stoorisoppi.com myy myös juttujani.


Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Podcast: Would $10,000 convince you to move to a new city?

Lue lisää »

Banking on Australia's SMEs: the birth of a challenger

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Today I am grateful

This month I celebrate the memory of my dad who passed in 2016. When I sat down to write this week’s blog, I recalled...

Lue lisää »

Turning apathy into action

We were two hours into my shift as a poll worker during last week’s midterm election when a young man dressed in...

Lue lisää »