web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      
Tietotori

Laajentuva EU ja Schengen-alue

EU:n laajeneminen ja Schengen alue

EU laajenee edelleen. Ymmärrettävästi monet entisen Neuvostoliiton valtapiiriin kuuluvat maat haluavat EU:n jäseniksi monestakin syystä. Yksi vähäarvoisin tekijä ei ole taloudellinen tuki. EU:n rahahanat merkitsevät isoa tulovirtaa erilaisten tukien muodossa. Myös Schengen-alueeseen hyväksyminen on monen maan tavoitteena.

EU on laajentunut merkittävästi. Samalla päätöksenteko ei ole ainakaan helpottunut. Eri jäsenmailla on toisistaan poikkeavia intressejä ajateltakoon vaikkapa Unkarin suhtautumista Putinin Venäjään. Euroalueen mailla on omat ongelmansa. Monet maat ovat keikkuneet vararikon partaalla ja turva EU on turvautunut monenlaisiin mittaviin tukitoimiin.

Ihmisoikeudet eivät toteudu kaikissa maissa EU:n korostamalla tavalla. Esimerkiksi romaniväestö on heikossa asemassa varsinkin Bulgariassa ja Romanissa. Tilanne näkyy monien EU-maiden kaduilla, kun ihmiset kerjäävät. EU ei ole puuttunut asiaan riittävän ponnekkaasti.

Schengen-alueeen laajentaminen kiinnostaa sen ulkopuolella olevia EU-maita. Sisäministerit eivät puolla yksimielisesti Romanian ja Bulgarian ottamista Schengeniin. Alueen laajentamisella voisi olla kauaskantoisia seurauksia, kun esimerkiksi Bulgaria olisi läpikulkumaana muun muassa Afrikasta Eurooppaan pyrkiville maahanmuuttajille. Monikaan ei jäisi Bulgariaan, vaan jatkaisi Saksaan ja muihin maihin. Suomikin saisi osansa muuttoaallosta. Itävalta on aiheellisesti varautunut asiassa. Kerran tehtyä laajenemispäätöstä tuskin kohta muutettaisiin, vaikka kielteiset seuraukset tulisivat näkyviin.

Mielestäni EU:n laajentamiskehityksessäkin kannattaisi pitää kunnon tauko. EU:ssa on riittävästi tekemistä nykyiselläänkin. Me suomalaiset olemme yhä enemmän nettomaksajia EU:ssa.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

How ‘Looking the Part’ Can Help You Get the Job

Lue lisää »

How Companies Should Weigh In on a Controversy

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Today I am grateful

This month I celebrate the memory of my dad who passed in 2016. When I sat down to write this week’s blog, I recalled...

Lue lisää »

Turning apathy into action

We were two hours into my shift as a poll worker during last week’s midterm election when a young man dressed in...

Lue lisää »