web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Hoitajaliittojen palkkariidan ratkaisu


Olen Superin entisenä pääsihteerinä seurannut mielenkiinnolla tilannetta aina siitä alkaen, kun kunta-alan liitot ja varsinkin hoitajaliitot julkaisivat ensimmäisiä kannanottojaan palkkatavoitteista. Muut kuin hoitajaliitot ja työnantajat pääsivät ratkaisuun.

Hoitajaliittojen osalta on nähty lakkoja ja sittemmin ilmoitus, että liitot turvautuvat joukkoirtisanomisiin, koska lakoilta on viety terävyyttä. Nyt lakkoase on otettu uudelleen käyttöön.

Tilanne on kärjistynyt, kun liitot eivät anna suojelutyötä erityisesti tehohoitoyksiköihin. Eduskunnassa on käsittelyssä lakiesitys, jolla hoitajat voitaisiin tietyin edellytyksin velvoittaa välttämättömäksi katsottavaan työhön.

Ottamatta muutoin kantaa tilanteeseen, tuon esille muutamia mielenkiintoisia asioita.

1 Julkilausutut tiukat tavoitteet muodostuvat helposti ankkureiksi, jotka voivat olla esteenä joustavien ratkaisumallien hakemiselle ja joihin saavutettavia tuloksia verrataan.
2 Työnjako palkkaratkaisussa: neuvotteluosapuolina ovat kuntatyönantaja ja liitot, virallisesti näiden yhteinen sopijajärjestö. Maan hallitus ei ole neuvotteluosapuoli. Poliitikot muistavat vuoden 2007 tilanteen, jolloin asia oli esillä eduskuntavaaleissa, ja visusti varovat lupaamasta korotuksia.
3 Kompromissihalukkuus. Jotta riita ratkeaa, kaikkien on joustettava tavoitteissaan. ”Me ei tingitä tippaakaan tavoitteistamme.” -asenteella ei synny ratkaisua.
4 Neuvottelusuhteet. Neuvotteluissa on kysymys paitsi asioista aina myös siitä, miten osapuolet pyrkivät ja pystyvät ymmärtämään toistensa tarpeita ja tavoitteita sekä sopimisen valtuuksia. On asioita, joista ne ovat yhtä mieltä ja joista ne ovat eri mieltä. Neuvottelusuhteet ovat tärkeitä myös jatkossa.
5 Muut kuin sovittavat asiat. Hoitoalan houkuttelevuuteen ja ihmisten työssä pysymiseen vaikuttavat monet muutkin asiat kuin vain palkkaus. On puhuttu työoloista, johtamisesta, ilmapiiristä jne. Omaan korvaani särähti, kun tv:ssä puhuttiin ilmapiirin parantamisesta. Eihän ilmapiiri ole jota sellaista, jota voidaan suoraan parantaa. Se paranee tai heikkenee monien asioiden seurauksena esimerkkinä ihmisten arvostus, palautekulttuuri, henkilökunnan riittävyys. johtaminen, palkkaus, henkilöstön vaikutusmahdollisuudet jne.

Tämä päivä saattaa olla ratkaiseva siinä, antaako valtakunnansovittelija sovintoesityksen ja miten osapuolet siihen suhtautuvat. Toivottavasti kiista ratkeaa.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Know Your HBS Staff: Joel Pimentel Alves

Lue lisää »

Behind the Research: Marco Tabellini

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Today I am grateful

This month I celebrate the memory of my dad who passed in 2016. When I sat down to write this week’s blog, I recalled...

Lue lisää »

Turning apathy into action

We were two hours into my shift as a poll worker during last week’s midterm election when a young man dressed in...

Lue lisää »