web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      
Tietotori

Pankki- ja energiakriisit – jotakin niin tuttua


Suomessa koettiin 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa pankkikriisi, jonka seuraukset näkyvät ja tuntuvat monen suomalaisen elämässä. Tällä vuosituhannella, vuosina 2007-2009 koettiin maailmanlaajuinen pankki- ja rahoituskriisi. EU:ssa on sorvattu monenlaisia pelastuspaketteja eri maiden kriiseistä selviämiseksi.

Pankkikriisin aikaan 1990-luvulla silloinen pääministeri Esko Aho korosti pankkien omistajien vastuuta. Se ei toteutunut sillä tavalla kuin ainakin itse ymmärsin tarkoitetun. Moni pankkien hallinnossa toiminut ja rahoitusmarkkinoiden toimintaa vajaavaisesti ymmärtänyt maallikko joutui kyllä vastuuseen.
Nyt energiapaketin yhteydessä on samoin korostettu omistajien kukkarolla käymistä ennen valtion mukaantuloa. Tässä on jotakin tuttua verrattuna 1990-lukuun, vaikka nyt puhutaankin takauksista ja lainoista eikä suorista tuista energiayhtiöille.

Kansalaisen näkökulmasta koko johdonnaiskauppa tuntuu riskialttiilta toiminnalta.  Johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa toki vaikka minkä mahdollisten hyödykkeiden kuten esimerkiksi kahvin tulevasta hinnasta.

Millainenhan maailma olisi ilman nykyisenlaisia johdannaismarkkinoita? Vaikuttaa siltä, että rahamaailma elää omaa elämäänsä. Riskejä otetaan, koska se tuottaa onnistuessaan ylimitoitetut palkkiot noissa tehtävissä toimiville. Me kansalaiset maksamme siivouskulut.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

How ‘Looking the Part’ Can Help You Get the Job

Lue lisää »

How Companies Should Weigh In on a Controversy

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Today I am grateful

This month I celebrate the memory of my dad who passed in 2016. When I sat down to write this week’s blog, I recalled...

Lue lisää »

Turning apathy into action

We were two hours into my shift as a poll worker during last week’s midterm election when a young man dressed in...

Lue lisää »