web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Somalia tuuliajolla

Ylessä eilen näytetty Ulkolinjan ohjelma Somalia tuuliajolla herätti paljon mietittävää. Mikä on maan tulevaisuus? Millainen ero on elää esimerkiksi Suomessa ja Somaliassa?

Seuraavassa muutamia keskeisiä huomioitani ohjelman perusteella. Maa on pahoin korruptoitunut, jopa pahin maailmassa. Tätä osoittivat ohjelmassa esimerkiksi se, että poliisit veivät ratsioissaan ritsakuskin koko päivän ansiot.

Kaksi kolmasosaa väestöstä on alle 25-vuotiaita. Nuorilla ei ole työtä. Vaikka synnytysten yhteydessä kuolee joka kymmenes lapsi, lapsia syntyy paljon. Korkean syntyvyyden takia tilanne ei ainakaan helpotu. Entistä useampi elää köyhyydessä ilman tulevaisuudenuskoa. Monien nuoren haaveena päästä Eurooppaan, vaikka pääsy onkin monella tavalla vaikeaa. Mistä ihmeestä joku voi noissa oloissa kerätä 7 000 dollaria annettavaksi salakuljettajille?

Keskimääräinen päiväpalkka on 2,5 dollaria. Mogadishun pormestari, joka kuoli hyökkäyksen seurauksena, ansaitsi 15 000 dollaria kuussa! Aikamoinen palkka, vaikka työ onkin vaarallista, kun budjetti oli 33 miljoonaa. Palkka siis yli viisi prosenttia valtion budjetista. EU:n rahoituksella rakennettu diplomaateille rakennettu bunkkerikokonaisuus maksoi 135 miljoonaa. Hyöty kansalaisten näkökulmasta? Kansainvälisten toimijoiden tukikohdan kuluistakin iso osa menee vartiointi- ja suojelukuluihin.

Maan niin sanottu hallinto perustuu 2 000 klaaniin, joiden johtajat käyttävät suurta valtaa. Tämä johtuu keskushallinnon heikkoudesta. Yhdellä haastatetulla sulttaanilla ei mitään varsinaista koulutusta. Hän toimi köyhien perheiden lasten koraanikoulun opettajana, josta sai palkkaa 180 dollaria kuussa. Koraanikoulun ainut oppikirja oli koraani. Tästä syystä koulutuksesta on meidän ymmärtämässämme mielessä aika vaikea puhua. Tällainen koulu ei tarjoa minkäänlaista yleissivistystä ja perustietoja.

Koulutus on muuten maksullista, joten köyhillä ei ole siihen varaa. Jos kouluttamattomat nuorukaiset pääsevät jotenkin muuttamaan Eurooppaan, ei tulevaisuus ole kouluja käymättömille teini-ikäisille ja sitä vanhemmille lähtökohdiltaan mitenkään ruusuinen.

Ihmisen henki on heikossa kantamissa pommi-iskujen ja niitä tekevän terroristijärjestö Al Shabaabin vallan takia. Järjestö hallitsee kahta kolmasosaa maasta ja on vakoilijoineen soluttautunut kaikkialle. Miten tilanne voisi korjaantua ainakaan vuosikymmeneen? Länsimaiden demokratiaa ei voida istuttaa tällaiseen maaperään.

Oikeuskäytäntöä kuvaa hyvin se, että surmasta epäillyn poliisimiehen rikos hyvitettiin surmatun suvulle 100 kamelilla eli 50 000 dollarilla, joka kerättiin klaanin jäseniltä.

Vankilaolot ovat hirveitä, 30-50 vankia selliä kohti, ahdettuina kuin sillit suolassa. Mitä he tekevät vapauduttuaan?

Ohjelmaa katsoessa mietin sitä, miten kaukana somalialaisten olot ovat esimerkiksi Suomessa ja Somaliassa. Täällä asumisperusteinen sosiaaliturva tarjoaa sellaisen elämän, josta tavallinen Somaliassa asuva tuskin pystyy edes uneksimaan. Täällä ei tarvitse pelätä poliiseja ja muita viranomaisia. Jos ajaa taksia, poliisi ei kerää maksuja. Terroristit eivät uhkaa iskuillaan. Koulutus on ilmaista. Sairaana pääsee hoitoon ja neuvolat toimivat. Yhteiskunta järjestää asunnot jne.

Vaikka kysymys oli yhdestä ohjelmasta ja sen välittämästä kuvasta omine painotuksineen, itselleni tuli jotenkin sellainen mielikuva, että maan tilanne tuskin muuttuu paremmaksi kovinkaan lyhyellä aikavälillä. Pelkkä ulkopuolinen rahallinen tuki, josta osa ohjautuu korruptioon, tuskin pystyy muuttamaan yhteiskunnan perusrakenteita. Mikä horjuttaisi kjlaaniperusteista järjestelmää?

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

HBS Honors Five Graduates with 2024 Alumni Achievement Award

Lue lisää »

This Is What You Get When Fear Mixes With Money

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Today I am grateful

This month I celebrate the memory of my dad who passed in 2016. When I sat down to write this week’s blog, I recalled...

Lue lisää »

Turning apathy into action

We were two hours into my shift as a poll worker during last week’s midterm election when a young man dressed in...

Lue lisää »