web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Soten tietojärjestelmätSuomi siirtyy vuoden kuluttua uuteen aikaan, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa. Iso urakka koskee erityisesti tietojärjestelmien rakentamista. Tähän liittyy monia kysymyksiä.

Helsingin Sanomat kertoi 27.12.2021, että Länsi-uudenmaan hyvinvointialueella yhteensovitetaan 36 potilastietojärjestelmää. Myös muilla alueilla tehdään järjestelmien yhteen sovittaminen.

Koko maata varten tietojärjestelmiin on varattu noin 400 miljoonaa euroa. Kuitenkin alueet ovat hakeneet rahaa miljardin.

Näyttää, että jokainen alue rakentaa itse omat järjestelmänsä. Tämä on taas kultakaivos järjestelmätoimittajille. On oletettavaa, etteivät arviot kustannuksista pidä paikkaansa ja että todelliset kustannukset kohoavat melkoisesti arvioiduista. Niin on käynyt esimerkiksi Apotin kanssa.

Uudet järjestelmät vaativat henkilöstöltä paljon opettelua. Kaikki se aika on poissa varsinaisesta potilastyöstä. Toivottavasti uudistukset eivät tarkoita sitä, että toiminta monimutkaistuu.

Kun otetaan huomioon koko maan väestöpohja, tuntuu jokseenkin kummalliselta, että jokaiselle alueelle tarvitaan oma järjestelmänsä. Eikö ole mahdollista luoda valtakunnallista järjestelmää? Se auttaisi silloin, kun potilas muuttaa asuinpaikkaansa toiselle hyvinvointialueelle. Tiedot olisivat kaikkialla maassa käytettävissä. Järjestelmän ylläpidonkin luulisi olevan halvempaa verrattuna siihen, että järjestelmiä on yli 20.

Mistähän syystä Suomeen tarvitaan noin monia ja kalliita erillisiä järjestelmiä, kun monissa maailman kaupungeissa on yksistään enemmän asukkaita kuin koko Suomessa? Niissä on tuskin hajautettuja järjestelmiä.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »