web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Suomi Frontexin toiminnassaEilen illalla ylen M.O.T-ohjelmassa kerrottiin Kreikan rajaviranomaisten toiminnasta maahantulijoiden käännytyksessä sekä Frontexin toiminnasta sekä suomalaisten rajavartijoiden osuudesta tähän toimintaan. Ohjelma herätti monenlaisia kysymyksiä. Miten Suomen rajavartijoiden olisi pitänyt toimia Frontexissa?

Ohjelmassa tuli selvästi esille se, millaisissa vaikeuksissa Kreikka on maahantulijoiden paineessa. Kreikan ahdinkoa lisää maan muutenkin vaikea taloudellinen tilanne ja se, etteivät ihmiset pääse noin vain jatkaman matkaa muualle EU-alueelle. Kuten kuva-aineistosta näkyi, ylivoimainen enemmistö maahan pyrkijöistä on nuorehkoja miehiä.

Kuljetusten järjestäminen on kovaa liiketoimintaa, jota pyörittävät ihmissalakuljettajat. He vähät muusta välittävät kunhan saavat kovan hinnan venepaikasta. Jotta salakuljetus onnistuu, taustalla lienee korruptiota, lähtömaiden viranomaisten lahjontaa tai ainakin silmien ummistamista ilmiöltä. Mitä on tehty salakuljetusten vaikeuttamiseksi ja vähentämiseksi?

Nykyinen turvapaikkamenettely, jossa käsittely voi kestää monine valituksineen vuosiakin, on kaikkien kannalta kestämätön. Koska palautusmenettely ei toimi, iso joukko ihmisiä jää paperittomina laittomasti EU-maihin. Tämän vuoksi käsittely kannattaisi ohjata EU:n ulkopuolelle kuten monissa yhteyksissä on esitetty. Silloin todella turvaa tarvitsevat pääsisivät EU-alueelle ihan laillisesti.

EU:ssa puuttuu yhteinen menettely ja vastuunjako turvapaikka-asioissa. Suomi esitti ex-sisäministeri Rajamäen kaudella 2003-2007 oman mallinsa, mutta asia ei ole vieläkään edennyt käytännön toimenpiteiksi.
Eri maat kuten Tanska ovat kiristäneet turvapaikkapolitiikkaansa. Suomessa sisäministeriössä on valmistelussa päinvastaisia esityksiä. Mikäli jokin maa esiintyy houkuttelevana muuttokohteena, sana kyllä leviää somessa ja muutoin salamannopeasti. Osa päättäjistä ummistaa silmänsä tältä tosiasialta.

Maailman ja erityisesti Afrikan maiden väestönkasvu ei lupaa hyvää tulevaisuudelle. Ihmiset hakeutuvat entistä enemmän Eurooppaan, koska monissa maissa tulevaisuuden näkymät ovat kaikkea muuta kuin houkuttelevat. Paine rajoilla kasvaa. Tätä väestönkasvun elementtiä käsitellään tuskin koskaan maahanmuuton yhteydessä.

EU:n toimintaa ei helpota yhtään se, että aluetta ollaan vielä valmiita laajentamaan uusilla jäsenvaltioilla. Olisiko tässä asiassa aihetta ottaa kunnon aikalisä?

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »