web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Kenen onni on ulkoistuksissa?Tänään on uutisoitu siitä, miten Mehiläisen Onnikoti Omenapuussa on kaltoin kohdeltu alaikäistä poikaa. Lisäksi on todettu muita epäkohtia. Miksi näin?

Ylen jutun mukaan epäkohdista on kerrottu paikallisjohdon ohi ylimmälle johdolle. Mehiläinen on myöntänyt epäonnistuneensa pojan hoidossa. Tämä on kovin lievä ilmaus sille, että toiminta on ollut tietoista ja jatkunut pitkään.

Tämäkin tapaus osoittaa sen, etteivät tällaiset ulkoistukset ole oikea tapa turvata inhimillistä hoitoa ja hoivaa kaikkien heikoimmassa ja haavoittuvimmassa asemassa oleville ihmisille. Raha ratkaisee. Riittää, kun hoito saadaan jollakin tavalla järjestettyä. Kunta voi ikään kuin pestä kätensä.

Nämä tapaukset panevat miettimään, mikä on esimiehen, ja ylimmän johdon vastuu. Entä muun henkilökunnan vastuu? On selvää, että kohdellessaan avutonta hoidettavaa esille tulleilla tavoilla kaikki ovat menetelleet kaikkea muuta kuin ammattietiikan ja hyvän hoitokäytännön vastaisesti. Erityisesti esimies on vastuussa toiminnasta, koska hän on edellyttänyt käskyjensä noudattamista. Kukaan ei näytä uhmanneen esimiehen käskyjä varmaan suojellakseen itseään. Sen vuoksi tilanne saattoi jatkua noin pitkään. Voi vain kuvitella, miltä hoitajista on tuntunut heidän noudattaessaan esimiehen käskyjä ja havaitessa, ettei Mehiläisen ylin johtokaan välittänyt mitään.

Paljon puhuttu omavalvonta ei tällaisissa tilanteissa merkitse muuta kuin sitä, että hoidossa voidaan laiminlyödä kaikkia hyvän ja inhimillisen hoidon periaatteita. Tämä mahdollistuu, koska viranomaisvalvonta on satunnaista eikä riitä ehkäisemään epäkohtia.

Tarvitaan yhteiskunnallista keskustelua siitä, millä tavalla hoitoa yleisesti järjestetään. Kilpailutetaanko yhä enemmän tällaista hoitoa, vai järjestetäänkö se tulevilla hyvinvointialueilla ja mikä paino kilpailutilanteissa pannaan nimenomaan hoidollisille tekijöille suhteessa hintaan. Vastuu on päättäjillä.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »