web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Liikaa rokottamattomia

Lähes 90 000 rokottamatonta, kertoo Länsi-Väylä

Tänään ilmestynyt lehti kertoo isosta rokottamattomien joukosta. Mukana ovat yli 12-vuotiaat espoolaiset. Mitä tämä merkitsee?

Kun katsoo ympärilleen, havaitsee, että esimerkiksi kaupoissa ja liikennevälineissä maskin käyttäminen on selvästi vähentynyt. Ravintolat noudattavat erilaisia käytäntöjä. Tapahtumissa vain osa ihmisistä käyttää maskia.

Oikeustieteilijät ovat erimielisiä esimerkiksi siitä, voidaanko ja millaisin edellytyksin esimerkiksi hoitajilta vaatia rokotesuojaa tai koronapassia. Koronapassin vaatiminen ei ole itsestään selvyys. Ministeriössä asiaa selvitellään. Eduskunta on taas piakkoin jäämässä istuntovapaalle ja asioiden käsittely lykkääntynee monilta osin helmi-maaliskuulle.

Jos verrataan nykyistä tilannetta, jolloin tartunnat ovat rokotuksista huolimatta korkeat, voi havaita, että päätöksenteko ei ole koronan alkuajoista ainakaan nopeutunut. Silloinhan päätettiin jokseenkin nopeasti esimerkiksi Uudenmaan sulusta.

Esimerkiksi kirjamessuille ei olisi voitu vaatia passia, vaikka messujen järjestäjällä olisi ollut valmius ottaa  passi nopeasti käyttöön. Seurauksena oli se, että moni iäkäs ja riskiryhmäläinen jätti vaarantamatta terveytensä osallistumalla massatapahtumaan.

Nyt jotkin ravintolat vaativat kaikilta asiakkailta passia, jotkin toiset tarkistavat asian vasta puolelta öin. Oma arvaukseni on se, että koko ajan passia vaativat paikat saisivat kyllä asiakkaita, jos pitäisivät asian esillä mahdollisimman hyvin. Nythän moni jättää palvelut käyttämättä.

Mitä kansalaisena toivoisin. Ensinnäkin sitä, että hoitajien rokoteasiaan saadaan pikaisesti kestävä ratkaisu. Olisitko itse sairaana halukas siihen, ettet tiedä mahdollista tartuntavaaraa hoitajien tai muun henkilökunnan kautta? Toiseksi, passin käyttöä pitää voida laajentaa ja jättää elinkeinonharjoittajille täysi vapaus vaatia passia.

On selvää, että nykyinen rokotekattavuus merkitsee sitä, että korona jyllää vielä pitkään. Kannatisiko ottaa mallia monista Euroopan maista, joissa esimerkiksi koronapassin käyttö on laajempaa kuin meillä.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »