web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Valko-Venäjän operaatiot

Olemme lukeneet lehdistä ja nähneet televisiosta uutiskuvaa siitä, miten Valko-Venäjä tuo ihmisiä hakemaan turvapaikkaa muun muassa Liettuasta. Tulijoille uskotellaan, että EU-maihin pääsy on itsestään selvää. Karu totuus paljastuu rajalla, kun edessä on piikkilanka-aita tai vastaava. Salakuljettajat ovat vielä ottaneet matkalla omat maksunsa. Mikä ratkaisuksi?

Lähtökohtana pidetään sitä, että ihmisillä on oikeus hakea turvapaikkaa. Asiaa kuitenkin mutkistaa se, että Valko-Venäjä toimii täysin moraalittomasti ja käyttää ihmisiä omien tavoitteidensa välikappaleina vähät välittämässä ihmisoikeuksista. Tulijat tuskin saavat lähtiessään oikea tietoa tulossa olevasta menettelystä ja jumittumisesta rajoille.

Asiaa voi tarkastella myös nykyistä laajemmasta perspektiivistä. Entä jos tulijoita olisi miljoonia, kun Turkki, Valko-Venäjä ja Venäjä avaisivat rajansa. EU-valtiot tukehuisivat käsittelyjonoihin, koska mitkään resurssit eivät riittäisi tuossa tilanteessa. Vielä vaikeammaksi tilanne tulisi, kun isolla osalla ei olisi mitään henkilöllisyyspapereita. Tulijoiden joukkoon mahtuisi myös rikollisia ja mahdollisesti terroristeja.

Maallikon näkökulmasta luulisi, että EU pyrkisi eri keinoin viestimään lähtömaihin siitä, ettei matkalle kannata lähteä, vaikka esimerkiksi Valko-Venäjä tarjoaisi ilmaisia lehtoja. Kaikkia lähtijöitä ei tietenkään tavoitettaisi, osan kumminkin.

Koska EU:ssa ei ole päästy sopimaan yhteisistä pelisäännöistä ja yhteisvastuusta, osa jäsenmaista toimii kansallisten etujensa perusteella ja estää tulijoita pääsemästä maahan. Kärsijöitä ovat huijatut ihmisparat, ajattelen nimenomaan äitejä lapsineen.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »