web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Rokottamattomien etuoikeus?

Korona-epidemia ei ole laantunut. Korona leviää nyt erityisesti rokottamattomien keskuudessa. Sairaalahoitoa tarvitsevista ja samalla tehohoitoon joutuvista iso osa on rokottamattomia. Onko mitään tehtävissä?

Ihmiset eivät eri syistä ota rokotetta. Osalle se on periaatekysymys. Osa uskoo erilaisiin salaliittoteorioihin. Osalla syynä ovat uskomukst, joiden mukaan esimerkiksi mieskuntoa katoaa, kuten eräs vierasmaalainen tv-haastattelussa asian ilmaisi.

Nyt, kun rajoituksia on poistettu, eron entiseen havaitsee monella tavalla. Kaupoissa ja julkisissa tiloissa maskien käyttö on vähentynyt. Liikennevälineissäkin näkyy ihmisiä ilman maskia, vaikka suositus on edelleen voimassa.

Vieraskielisten rokotekattavuus on matala, jonka sanotaan johtuvan siitä, etteivät ihmiset ole ymmärtäneet asiaa. Vaikea sitä on uskoa, koska viranomaiset ovat tiedottaneet asiasta monilla kielillä. Tsukin asia on jäänyt havaitsematta. Kysymys lienee pitkälti asenteista ja uskomuksista.

Tässä asiassa tulevat mieleen käsitykset tupakoinnin sallimisesta. Aikanaan pidettiin itsestään selvänä, että työpaikoilla, ravintoloissa, liikennevälineissä ym tupakoitiin. Heillä, jotka eivät tupakoineet, ei kysytty mitään. Pidettiin niukottamisena, jos yritti puuttua asiaan. Minullekin sanottiin eräissä kokouksissa, että oli epäkohteliasta pyytää, että kokoukset pidettiin savuttomina. Onneksi tilanne on muuttunut.

Rokotteiden osalta on samankaltainen tilanne. Rokottamattomat voivat tartuttaa virusta toisiin. Pahimmillaan virus johtaa sairaalaan ja jopa tehohoitoon. Kysymys ei siten ole vain yksilön oikeudesta jättää rokote ottamatta, koska vaikutukset voivat olla jopa kohtalokkaat kanssaihmisille. Erityisen ongelmallinen tilanne on silloin, kun rokottamattomat ihmiset hoitavat korkean riskin potilaita eri laitoksissa.

Vaikka moni vastustaa koronapassia, se kuitenkin toisi varmuuttaa esimerkiksi ravintoloissa käymiseen. Tuolloin ei ketään syrjittäisi, koska passin esittämällä pääsisi sisään. Sitä paitsi yhdenvertaisuuteen vetoavien kannattaa muistaa, etteivät kaikki ole nytkään tasa-arvoisessa asemassa. Kaikilla ihmisillä ei ole yksinkertaisesti varaa mennä mihin tahansa ravintolaan.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »