web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

KAKSI MINISTERIÄ – kaksi käsitystä ministerin toimivallasta

Sisäministeri Maria Ohisalo on vastannut Elokapinaa koskeviin kysymyksiin, ettei voi ottaa ministerinä kantaa poliisin operatiivisiin asioihin. Hänen ja sisäministerinä vuosina 2003-2007 toimineen Kari Rajamäen ajatukset ja toiminta poikkeavat merkittävästä toisistaan.
Ministerin vastuu
Ministeri kantaa poliittisen vastuun toiminnastaan. Tämä vastuu konkretisoituu luottamuslauseäänestyksessä eduskunnassa. Tuolloin ratkaisevassa asemassa ovat hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ja puolueet.
Ministerillä on myös oikeudellinen vastuu toiminnastaan. Sitä ei ole säädetty yhtä yksityiskohtaisesti ja tarkasti kuin virkamiehen vastuu. Ministeri käyttää ministeriön päällikkönä toimivaltaansa.
Ministerin syyttäminen edellyttää aina eduskunnan päätöstä. Ministerin virkatoimen lainmukaisuuden tutkinta tulee vireille erustuslakivaliokunnassa oikeuskanslerin tai oikeusasiamiehen eduskunnalle tekemän ilmoituksen perusteella, vähintään kymmenen kansanedustajan allekirjoittamalla muistutuksella tai eduskunnan jonkin muun valiokunnan esittämällä tutkintapyynnöllä. Perustuslakivaliokunta voi omasta aloitteestaankin ryhtyä tutkimaan ministerin virkatoimen lainmukaisuutta. Ministeriä vastaan nostettu syyte käsitellään valtakunnanoikeudessa.
Muutama esimerkki toimivallan käytöstä
Rajamäen toimikaudella oli monia tapauksia, joihin Rajamäki otti ministerinä vahvasti kantaa ja joissa hän käytti ministerin toimivaltaa poiketen siitä, mitä nykyinen ministeri sanoo.
Vuonna 2003 silloinen maatalousministeri oli saanut puhelinviestin, jossa häntä oli kehotettu olemaan seisomatta seuraavana päivänä EU:n maatalouskomissaarin vieressä, koska komissaari ammuttaisiin. Maatalousministerin yhteydenoton perusteella Rajamäki otti sisäministerinä yhteyttä suojelupoliisiin, joka hoiti asian ja piti Rajamäen koko ajan tasalla.
Helsingissä järjestettiin vuonna2006 SMASH ASEM -mielenosoitus. Tuolloin Helsingissä pidettiin Aasian ja Euroopan maidenhuippukokous (ASEM). Mielenosoitus oli suunnattu huippukokousta vastaan. Rajamäki oli sisäministerinä mukana varautumisessa ja oli poliisiylijohtajan kanssa yhteydessä pääministeriin ja varapääministeriin. Rajamäki oli myös koko mielenosoituksen ajan yhteydessä Helsingin poliisikomentajaan ja apulaispäällikköön. Poliisi otti kiinni kaikkiaan 136 henkilöä. Mielenosoituksen jälkeen tehtiin kanteluita, nostettiin syytteitä ja tehtiin valitus.
Ensimmäinen turkistarhaisku oli ollut vuonna 1995 pohjanmaalaisella turkistarhalla. Iskuja tehtiin myös Rajamäen ministerikaudella. Rajamäki piti iskuja vakavana rikollisuutena ja kutsui toimintaa ekoterrorismiksi. Poliisi reagoi Rajamäen johdolla vahvasti asiaan. Iskut saatiin loppumaan.
Kreikan rajaviranomaiset antoivat vuoden 2004 lopulla Suomen Rajavartiolaitokselle ennakkovaroituksena tiedon siitä, että EU:n alueelle oli siihen mennessä tullut noin 1500 ihmistä Ruotsin ja Italian antamilla turistiviisumeilla. Vuonna 2005 Vaalimaan raja-asemalla oli pysäytetty Venäjältä tullut bussi, jonka määränpää oli Etelä-Eurooppa. Autossa oli 48 georgialaista naista ja neljä miestä. Kaikilla oli Ruotsin Moskovan konsulaatin myöntämät viisumit. Asiaan puututtiin välittömästi. Naisia käsiteltiin ihmissalakuljetuksen uhreina. Rajamäki kehotti ottaman naiset ystävällisesti vastaan. Poliisiylijohtaja katsoi alustavasti, että ministerin olisi pitänyt antaa hoitaa asia itsenäisesti. Myöhemmin hän piti ministerin toimintaa aiheellisena. Georgialaisten ihmissalakuljetus loppui. Georgian ministerit kiittivät Rajamäkeä tämän toiminnasta, samoin Kreikka.
Lisää ja tarkemmin näistäkin asioista kirjassa RAJAMÄKI SISÄMINISTERI MYRSKYN SILMÄSSÄ. Kirjan voi tilata mm verkosta: www.majakkamedia.fi/kauppa

#Ohisalo ”Rajamäki ”sisäministeri ”poliisi ”sisäministerin toimivalta # mielenosoitus

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »