web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Tauot työssä

Aika ajoinkuulee, kun joku sanoo, että töissä on ollut niin kiire, ettei ole ennättänytsyödä päiviin tai jopa viikkoihin kunnolla lounasta. Olen kuullut tämän jopa parilta yhteiskunnan korkeassa asemassa olleelta päättäjältä. Hätäisesti on syötyvoileipä kahvin kanssa tai vastaavaa. Onko ihminen ollut tuolloin tehokkaimmillaan?
 
Ihminen saattaa kuvitella, että taukojen pitäminen on turhaa. Hän ei välttämättä huomaa sitä, mitä saa työssään oikeasti aikaan verrattuna siihen, että huolehtisi tauoista ja akkujen lataamisesta. Jos ihminentekee päivätyötä, iltapäivät voivat olla eräänlaisia aallonpohjia. Valppaustaso laskee. Virheitä sattuu. Sen vuoksi säännöllisten taukojen ja nimenomaan palauttavien taukojen pitäminen on tärkeää. Juuri lounas on suorituskyvyn kannalta tärkeä.
 
Muutamia vuosia sitten nykyinen Helsingin pormestari Juhani Vartiainen kertoi, että hän otti silloisessa työpaikassa päivänokoset. Tämä ei saanut yleistä hyväksyntää. Kuitenkin lyhyiden, 10 – 20 minuutin, nokosten on todettu parantavan tiedonkäsittelyyn liittyvää sekä henkistä ja fyysistä suorituskykyä.  On selvää, etteivät päiväunet ole likimainkaan kaikissa töissä mahdollisia.
 
Miten sittenvoi hyödyntää taukoja ja hankkia energiaa päiväänsä? Liikunta on tärkeää ja sevoi tapahtua vaikka seuraavasti: muutaman minuutin kävely työpaikalla vaikkapavain kahvia ja vesilasia hakemaan, lyhyt jumppahetki työpisteessä, muutamapunnerrus tai lankuttaminen, ulkona piipahtaminen ja lyhyt kävelylenkki,syvähengitys tai esimerkiksi puiden katseleminen työhuoneen ikkunasta. Oma mieli rauhoittuu aina syvähengityksellä, jota voidaan toteuttaa esimerkiksi siten, että vedetään henkeä nenän kautta syvään laskemalla viiteen, pidätetään hengitystä laskemalla seitsemään ja hengitetään ulos mutristettujen huultenläpi suun kautta hitaasti laskemalla kahdeksaan.

Myössosiaaliset tauot kuten juttelu työkavereiden kanssa ja yhdessä lounastaminen ja osallistumien kahvitaukoihin auttavat irrottautumaan päivän töistä. Entä jos suunnittelisi työrytmin siten, että työskentelisi keskittyneesti vaikkapa 50 minuuttia ja pitäisi sitten tauon, edellyttäen tietenkin, että se on työn luonteen kannalta mahdollista. Miten muuttaisit omaa työrytmiäsi?
 

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »