web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Kielitaito hoitotyössäSosiaali- ja terveydenhuollossa toimii ihmisiä, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai ruotsi, ja joiden suomen kielen taidossa on monenlaisia puutteita. Tämä voi yllättää palvelujen käyttäjät ja monet muutkin.

Pari tapausta valaisee hyvin asiaa. Vaimoni pyysi reilut 10 vuotta sitten terveysasemalta hepatiitti A ja B -yhdistelmärokotteen reseptiä. Käytyään hakemassa reseptin muutaman päivän kuluttua hän yllättyi: reseptissä oli post in -muistilappu, johon reseptin antanut lääkäri oli kirjoittanut, ettei tiennyt, mitä vaimoni oli tarkoittanut. Hän oli kuitenkin kirjoittanut reseptin. Totesimme, että oli parasta ottaa yhteyttä toiseen lääkäriin ja varmistaa asia. Näin tapahtuikin.

Jokin aika sitten tuttavani kertoi kielivaikeuden vaikutuksesta sukulaisensa hoidossa. Tuttuni käy säännöllisesti tapaamassa iäkästä laitoshoidossa olevaa sukulaistaan. Hän sopii käynneillään aina seuraavasta käynnistä, jota sukulainen sitten innokkaasti odottaa. Tuttuni sai yllättäen puhelun laitoksesta ja häneltä kysyttiin, miksi hän ei ollut tullut tapaamaan sukulaistaan. Tapaaminen oli kuitenkin sovittu vasta seuraavaksi päiväksi. Paljastui, että vieraskielinen hoitaja, jonka suomen kieli on kovin puutteellinen, oli ymmärtänyt asian väärin. Sukulainen oli turhaan odottanut vierasta. Tästä kokemuksesta oppineena tuttuni on sittemmin pyrkinyt eri tavoin varmistamaan se, että kaikki ymmärtävät asiat samalla tavalla.

Nyt, kun puhutaan ulkomailta palkattavista hoitajista paikkaamaan hoitajapulaa, kannattaa muistaa, etteivät kaikki potilaat ymmärrä esimerkiksi englantia. Silloin suomen tai ruotsin mahdollisimman hyvä hallinta on ensiarvoisen tärkeää. Hyväkään asiaosaaminen ei riitä, jos lääkäri, hoitaja ja potilas eivät ymmärrä riittävän hyvin toistensa käyttämää kieltä.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »