web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Ministerit ja eduskuntakokemusSaamme pian uuden sisäministerin, kun vihreiden puheenjohtaja-ministeri Ohisalo jää äitiyslomalle. Mikäli puolue valitsee jonkun varapuheenjohtajista sisäministeriksi, ei kenelläkään heistä ole kuin parin vuoden eduskuntakokemus. Pitäisikö olla enemmän kokemusta?

Aikaisemmin oli käytäntönä, että ministereiksi nimettiin pääsääntöisesti vankan parlamentaarisen kokemuksen omanneita ihmisiä. He tunsivat eduskunnan toimintatavat ja olivat olleet asianomaisissa valiokunnissa ministeriön toimialan asioita. Perusta asiaosaamiselle oli luotu eduskuntatyössä. Toki kannattaa muistaa, ettei itse jäsenyys vielä lisää kenenkään osaamista.

Nyttemmin olemme nähneet, että eduskuntatyönsä ensimmäistä kertaa aloittaneita ihmisiä on valittu vaativiin ministeritehtäviin. Moni kokenut parlamentaarikko on joutunut sivustaseuraajaksi, kun ministeripestiä ei olekaan tullut. Syitä on varmaan monia. Yksi syy lienee se, etteivät kaikki puheenjohtajat halua rinnalleen itseään huomattavasti kokeneempia kolleegoita. Sama koskee helposti avustajien valintaa. Toinen syy saattaa olla se, että ajatellaan tehtävän kasvattavan ihmistä. Joiden osalta pitäneekin paikkansa.

Kun vertaa median perusteella EU:n eri maiden ministereitä, havaitsee, että keskimäärin ministerit näyttävät olevan aika kokeneita.

Nykyinen some-maailma on sikäli erikoinen, etteivät kaikki aikaisemmin ministereinä toimineet enää välttämättä haluaisi olla jatkuvassa uutisvirrassa ja palauteryöpyssä. Se on varmasti kuluttavaa. Aika harva jatkaa ministerinä yhtä kauan kuin vuosikymmeniä sitten.

Kun ajattelen tulevaa sisäministerin pestiä, odottaisin, että tehtävään valittaisiin todella kokenut parlamentaarikko. vaikkapa ministerin paikkoja puolueiden kesken vaihtaen. Maahanmuutto- ja turvapaikka-asiat, poliisi- ja raja-asiat ja kaiken kaikkiaan sisäinen turvallisuus vaativat jämäkkää ja linjakasta toimintaa.


Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »