web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Sote tulee


 
Eduskunta hyväksyi maakunta-soten. Valmistelu on alkanutalueilla. Kansalaisille on luvattu, että palvelut paranevat? Miten käytodellisessa elämässä?

Sote merkitsee isoa myllerrystä kuntakentässä. Uudistussitoo valtavasti työvoimaa. Jo Sipilän hallituksen aikana tehtiin valtavastivalmistelutyötä. Sisäänajo kestää vuosia. Tietojärjestelmät uudistetaan. Hoitotakuutakiristetään. Palkkoja yhtenäistetään.
 
Tietojärjestelmät ovat iso osa uudistusta. Uudellamaalla monissapaikoissa käyttöön otettu Apotti on herättänyt arvostelua. Samaa on voitu lukeaainakin yhdestä muusta järjestelmästä. Kansalaisena ja veronmaksajanaihmettelen, että Suomen kokoisessa maassa tulee edelleen olemaan monia erijärjestelmiä. Ei kai maailman miljoonakaupungeissakaan ole monia erijärjestelmiä saman kaupungin eri yksiköissä. Maamme väkiluku on pienempi kuinmonen miljoonakaupungin.

Hoitotakuun kiristäminen onnistuu paperilla, mutta käytännöteri puolilla maata ovat toinen juttu. Esimerkkinä voi pitää vaikkapavanhustenhuollon mitoitusta. Kun ei ole saatavilla riittävästi henkilökuntaa,ei suosituksia ja normeja voida noudattaa. Sama koskee helposti mahdollisuutta päästä hoidon tarpeen arviointiin ja varsinkin lääkärin vastaanotolle niilläpaikkakunnilla, joilta jo nyt puuttuu etenkin lääkäreitä. Miten sote tuo lääkäreitä syrjäisille alueille? Voidaan tietenkin ajatella, että hyvinvointialueenhenkilöstöä velvoitetaan työskentelemään noilla alueilla. Pakko on kuitenkinheikko keino. Yksityissektori houkuttaa lääkäreitä julkista sektoria paremmillapalkoilla ja työoloilla. Pääkaupunkiseutukin kärsii työvoimapulasta. Yksi syy voi olla se, että asuminen maksaa liikaa. Toinen tärkeä näkökohta on se, että pienten paikkakuntien ehdokkaiden on vaikea tulla valituiksi tuleviin hyvinvointialueiden valtuustoihin, jolloin syrjäseutujen ihmisten ääni ei välttämättä kuulu riittävästi päätöksenteossa.

Työolojen, johtamisen ja vaikutusmahdollisuuksienparantamisesta on puhuttu vuosia, kun on etsitty lääkkeitä henkilöstön saamiseen julkiselle sektorille. Työpaikat, jotka ovat onnistuneet kehittämään toimintaansa yhteistyössä eri henkilöstöryhmien ja johdon kanssa, tarjoavat kansalaisille jo nyt joustavat palvelut. Henkilöstön vaihtuvuus on pientä. Liian moni yksikkö kuitenkin toimii jäykän byrokraattisesti. Henkilöstö kokee, että työpaineet ovat liian kovat. Vaikutusmahdollisuudet ja ammatin jatkuvan kehittämisen edellytyksen ovat heikot. Henkilökuntaa ei saada ja vaihtuvuus on liian suurta.

Palvelujen tasa-arvoisuudessa on lääketieteen eri alojen kesken iso epäsuhta. Mielenterveyspalveluissa laitoshoitoa on tietoisesti karsittu. Avohoitoa ei ole lisätty läheskään tarvetta vastaavasti. Seurauksena on se, että hoitoa tarvitsevat pääsevät lääkärille todella harvoin esimerkiksi vain kerran vuodessa. Korona-aika on pahentanut tilannetta. Tuollaisessa tilanteessa kukaan ei oikeasti seuraa esimerkiksi määrättyä lääkitystä. Näistä puutteista voimme lukea toistuvasti lehdissä. Samaan aikaan vihreät esittävät kannabiksen käytön sallimista, vaikka sen käyttö ja varsinkin käytön lisääntyminen kuormittaisivat entisestään terveydenhuoltoa.

Rahoituksen kannalta on keskeistä, millaiseksi rahoitus muodostuu eri hyvinvointialueilla. Julkisuudessa on esitetty huolenaihetta siitä, että esimerkiksi pääkaupunkiseudulta vähennettäisiin rahoitusta suhteessa nykyiseen.
 
Monia edellä kertomiani ajatuksia voi perustellusti pitää aika pessimistisinä. Itse tietenkin toivon, että päättäjät toimivat eritasoilla uudistushakuisesti ja ottavat henkilöstön mahdollisimman täysipainoisesti mukaan toiminnan suunnitteluun. Mitä parempi osallistuminen, sitä parempi käytännön toiminta. Sitä paremmin ihmiset sitoutuvat. Sitä nopeamminuudistus tuottaa tuloksia.

Meillä äänestäjillä on valta päättää siitä, keitä olemme valitsemassa hyvinvointialueiden valtuustoihin. Valitsemmeko pääasiassa ihmisiä, jotka ovat jo mukana mahdollisimman monissa tehtävissä kuten samaan aikaan kunnanvaltuustoissa ja -hallituksissa sekä eduskunnassa?

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »