web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Presidentti Niinistö ja maahanmuuttokeskustelu

Katsoin tasavallan presidentti Sauli Niinistön haastatteluneilen ylen aamussa. Presidentti käsitteli kansainvälisiä sopimuksiamahanmuutosta ja sopimusten soveltamista. Hän puhui siitä, ettei sopimukset olitehty ihan erilaisiin olosuhteisiin, joita nyt olemme kohdanneet. EU:ssakinrakennetaan rajoilla raja-aitoja ja piikkilankaesteitä estämään isojenihmisjoukkojen maahantuloa. Valko-Venäjähän tietoisesti panee ihmisiä tulemaanEU-maihin kostona maalle asetetuille pakotteille.
Niinistö pitää mahdottomana muuttaa kansainvälisiäsopimuksia. Nyt on maita, jotka noudattavat niitä ja jotka eivät noudata niitä.Asia ei ole vain Euroopan asia. Yhdysvalloissakin etelärajalla on sama ongelmakoko ajan ajankohtainen.
Niinistön mukaan pitää pystyä avoimesti ja analyyttisestipuhumaan maahanmuuton ongelmistakin. Nythän meillä moni puolue joko välttääkoko aiheen tai pyrkii vähättelemään ongelmia. Osa korostaa tiukasti kansainvälisiäsopimuksia. Niinistön mukaan ei auta, että sanotaan, että se on persujenpuhetta.
Viimeaikaisen ulostulot keskustasta ja kokoomuksestaosoittavat, miten vaikeaksi asiasta puhuminen koetaan. Heti heiluu leimakirvesja puututaan yksittäisiin sanoihin. Toki sanojat voisivat harkita yksittäisten sanojensisältöä ennen sen julkistamista. Tosiasiat eivät siitä kuitenkaan muutu.Kaikki turvapaikanhakijat ole aidosti hakemassa turvaa, vaan etsivät parempaaelintasoa. Se on inhimillisesti ymmärrettävää.
Osa tulijoista ei ole lainkaan kiinnostunut kokoutumaan janoudattamaan maan lakeja ja keskeisiä tapoja. Heitä eivät mitkään ulkoasuunnatut kotouttamistoimet auta. Joukossa on myös heitä, jotka viis välittävätesimerkiksi naisten koskemattomuudesta. Tähän saa helposti vastaväitteen, ettätekeväthän suomalaiset seksuaalirikoksia. Niin tekevät, mutta ulkomaalaistenosuus on rikostilastojen mukaan moninkertainen. Sitä paitsi vuonna 2015 tännetulleista viranomaiset eivät voi tietää edes oikeita nimiä taustoista puhumattakaan,koska läheskään kaikilla ei ollut mitään henkilöllisyyspapereita. Tuolloin viranomaistaholtaväitettiin ihan muuta. Arvatenkin ilma papereita tuloon oli eri syistä.
Kun seuraan keskustelua kansalaisena, asioita pyritääntietoisesti hämärtämään. Puhutaan paperittomista silloinkin, kun kyse onihmisistä, joille ei ole myönnetty oleskelulupaa. Heillä ei ole laillistaoleskeluoikeutta maassa. Monia ei pystytä palauttamaan.
Yksi sana ”asylum” merkitsee sitä, että henkilö pääsee turvapaikkaprosessiin,vaikka hänellä ei olisi sitten mitään perustetta saada oleskelulupaa. Monetvalitukset ja uusien perustein tehtävät hakemukset (kristityksi tuleminen jne)takaavat vuosien oleskelun.
Kun katsoo ihmisvirtoja Välimeren yli Eurooppaan, havaitseenuorten miesten suuren osuuden tulijoista. Salakuljettajat pyörittävätkannattaa liiketoimintaa ilman vastuuta. Salakuljettavilla ei ole mitäänmoraalia toiminnassaan.  Naiset ja lapsetovat kovin pieni osa tulijoista.
Jos turvapaikkaselvitykset tehtäisiin EU:n ulkorajoilla janiiden ulkopuolella, tilanne olisi toinen. Kiintiöpakolaisten määrää nostamallaannettaisiin turvapaikka sitä eniten tarvitseville. Välttyisimme laittomastimaassa olevien ongelman.
Mitä tarkoittanee käytännössä hallitusohjelmaan kirjattu ”Ehkäistäänja torjutaan paperittomuutta laaja-alaisella viranomaisyhteistyöllä.” Joidenkinpoliitikkojen kannanottojen mukaan tämä näyttää tarkoittavan sitä, ettäpyritään laittomasti maassa oleville järjestämään eri keinoin oleskeluluvatlailliseen oleskeluun.
Kannattaa katsoi Ylen Areenasta Niinistön haastattelu, josei tullut sitä eilen katsoneeksi. Suomessakin on syytä käydä kansalais- jaeduskuntakeskustelua, jossa tarkastellaan asiaa mahdollisimman monipuolisesti.Ei ole syytä tehdä rajalinjaa siten, että toisella puolella ovatperussuomalaiset ja toisella salonkikelpoiset puolueet. Ongelmat eivät sillä ratkea.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »