web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

EU:n yhteinen arvoperusta

EU:ssa korostetaan yhteistä arvoperustaa. Hyvä niin. Samaan aikaan esimerkiksi Unkaria kohtaan on käynistetty menettely, koska Unkari ei noudata yhteisiä arvoja. Miten tämä on mahdollista?

EU:n laajeneminen tapahtui nopeasti, kun Neuvostoliitto hajosi. Oli aika luonnollista, että entiset Neuvostoliiton kumppanit tai paremminkin Neuvotoliiton määräyssvaltaan alistetut maat halusivat liittyä eurooppalaiseen perheeseen. EU:ssa katsottiin läpi sormien sitä, täyttivätkö maat oikeasti asetetut liittymiskriteerit. Esimerkiksi korruptio on edelleen voimissaan eikä oikeuslaitos toimi kaikissa maissa siten, kuin sen haluttaisiin toimivan.

Entiset Itä-Euroopan maat ovat tietenkin hyötyneet monin tavoin jäsenyydestä. EU tukee maita taloudellisesti. Kansalaiset pääsevät liikkumaan ja työsskentelemään EU-alueella. Elintasoi on kohonnut. Tämä ei kuitenkaan koske maiden kaikkia väestöryhmiä. Esimerkiksi romanit ovat syrjityssä asemassa, mikä olemme nähneet kerjäämisen muodossa kaduillamme.

EU:ssa on vireilla edelleen laajentuminen. Tavallisilta kansalaisilta ei kysytä mielipidettä siihen, olemmeko valmiita siihen ja haluammeko maksaa kohoavia jäsenmaksuja. Päätökset tehdään käytännössä pienessä piirissä. Talouselämällä on omat intressinsä laajentuvilla markkinoilla.

Vaalien äänestysaktiivisuus tai pikemminkin sen mataluus on yksi esimerkki siitä, milten paljon ihmiset kokevat voivansa vaikuttaa asioihin. Jospa meiltä kansalaisilta kysyttäisiin esimerkiksi EU:n laajentumisesta ennen pitkälle meneviä neuvotteluja ja päätöksiä. Luulen, että kannanotot saisivat päättäjät eri maissa miettimään asiaa uudelleen.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »