web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Ministerit ja kokemus

Kirjoittaessani kirjaa ex-sisäministeri Kari Raja,mäen ministeriajasta vuosina 2003-2007 pohdin monenlaisia asioita, joista tässä muutamia.

1 Kokemus ministeritehtävässä. Jokainen astuu ministeripostiin aina ensimmäistä kertaa ja sitten tehtäviä voi olla vuosien ja vuosikymmenten mittaan useitakin. Esimerkiksi Rajamällä on takanaan 20 vuoden kansanedustajakokemus. Nykyinen sisäministeri tuli uutena kansanedustajana tähän tehtävään. Mikä merkitys tällä on kannanottoihin sen ohella, että jokainen painottaa myös puolueelleen tärkeitä asioita.

2 Rohkeus toimia. Nyt somen aikana ministerit kohtaavat ihan erilaisia paineita kuin vuosikymmeniä sitten. Myös media seuraa entistä tarkemmin ministerin tekemisiä. Jokainen aiemmin ministerinä toiminut ei välttämättä pystyisi tai haluaisi enää nykyään hoitaa ministerin tehtäviä, vaikka olisi takana vuosien ministerikokemus.

3 Virkamiesten ja ministerin työnjako. Yleistäen voitaneen sanoa, että mitä kokemattomampi ministeri on, sitä suurempi on virkamiesten vaikutusvalta. Toki aikaisempaa suurempi avustajakunta on ministerien apuna.

4 Rohkeus. Ministerit voivat hoitaa tehtäväänsä eri tavoin. Jokaisella on pöydällään asioita, jotka kohtaavat vastustusta. Onko ministerillä rohkeutta ja taitoa ajaa asiaansa vastustuksesta huolimatta, jos on vakuuttunut asian tärkeydestä ja hyödyllisyydestä?

5 Tehtäväkentän laajuus. Juha Sipilän hallituksessa Jari Lindströmille annettiin oikeus- ja työministerin salkku. Menoissa säästettiin! Kansalaisena ainakin itselleni oli täysin selvää, ettei ei-juristille oikeusministerin tehtävän hoitaminen ikään kuin sivuhommana mitenkään onnistu. Asiassa kannattaa muistaa, että EU-tasollakin oikeusministerit käsittelevät asioita, joissa juridiikan tuntemus on välttämätöntä.

6 Eduskunnan kyselytunnit sirkusareenoina. Kyselytunnilla kansanedustajat pääsevät tenttaamaan hallituksen ministereitä. Kun kuuntelee vastauksia, havaitsee monenlaista käyttäytymistä. Joku puhuu laveasti ja asian vierestä vastaamatta kysymykseen, kun taas asiansa osaava ministeri vastaa napakasti ja on valmis väittelyyn.

Aina kannattaa tietenkin muistaa, että eduskuntatyö on kuitenkin ihan muuta kuin tuo viikottainen näytelmä. Työ tehdään valiokunnissa, suhteita hoitamalla jne. Vaikka joku olisi kuinka hyvä asiaosaaja, se ei vielä yksin takaa menestystä politiikassa.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »