web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikasta on vaikea keskustella

Maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikasta on vaikea keskustella

Suomessa näyttää olevan vaikea keskustella tästä asiasta. Julkisuudessa esitetään etenkin ääripäiden mielipiteitä. Kärjistäen voi sanoa, että joidenkin mlelestä kaikille turvapaikkaa hakeville pitäisi myöntää oleskelulupa, jos heitä ei voida palauttaa vasten tahtoaan kotimaahansa. Toisten mielestä humanitaarisista syistä oleskelulupia ei pitäisi lainkaan myöntää.

Sanna Marinin hallitusohjelmassa sanotaan muun muassa seuraavaa: ” Hallitus pyrkii saamaan aikaan palautussopimukset kaikkien keskeisten kolmansien maiden kanssa, joiden kansalaisia Suomi voi palauttaa turvallisesti. Jatketaan yhteistyötä sen varmistamiseksi, että viranomaisten linjaukset keskeisimpien lähtömaiden tilanteesta ja sisäisen paon mahdollisuudesta ovat linjassa YK:n pakolaisjärjestön suositusten kanssa huomioiden myös EASO:n selvitykset. Käynnistetään lakimuutos ulkomaalaislain muuttamiseksi siten, että säilöönotolle ja asumisvelvollisuudelle vaihtoehtoisena vähemmän rajoittavana ja yhteiskunnan kannalta tarkoituksenmukaisempana turvaamistoimena säädetään kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneen henkilön tekninen valvonta. Selvitetään yli 15-vuotiaiden lasten säilöönoton vaihtoehtoja.”

Turvapaikkapolitiikka kuuluu sisäministeriölle. Näyttää, että palautussopimusten ja teknisen valvonnan osalta tilanne jatkuu ennallaan. Suomi ei ole tietenkään tässä asiassa yksin. EU:kin näyttää olevan saamaton suhteessa esimerkiksi Irakiin. Tilanne johtaa siihen, että Suomessakin paperittomien eli laittomasti maassa olevien määrä kasvaa. Viranomaisilla ei ole tarkkaa tietoa asiasta. On selvää, että ihmiset hankkivat jollakin tavalla rahat päivittäiseen elantoonsa. He ovat alttiita erilaiselle hyväksikäytölle.

Mediasta kuulemme, miten paljon muun muassa Ukrainasta tulee kausityövoimaa ja miten hyvin Närpiön kunta on onnistunut työllistämään eri maista tulleita ihmisiä. Luulisi, että Suomessa työttömänä olevat muualta tulleet ihmiset hakeutuisivat vapaina oleviin tehtäviin. Samalla olisi mahdollisuus oppia kieltä ja tulla osaksi yhteiskuntaa.

Kun puhutaan kotouttamisesta, ihmisiä käsitellään objekteina, kotouttamistoimien kohteina. Ketään ei kuitenkaan voida kotouttaa, elleivät ihmiset ole itse aktiivisia, subjekteja. Kyse on samasta asiasta kuin että joku yrittää motivoida jotakuta toista.

Kansalaisena odotan, että eduskunnassa ja julkisuudessa pystyttäisiin käymään keskustelua siten, että näitäkin asioita tarkastellaan tosiasiapohjalta liioittelematta vai vähättelemättä. Nyt näyttää siltä, että muut puolueet ovat antaneet areenan perussuomalaisille.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »