web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Kelan johdon bonukset – vaikutukset kelan toimintaan

Kelan johdon bonukset – vaikutukset kelan toimintaan

Kela alkaa ottaa käyttöön uuden palkitsemistavan, kun se alkaa palkita korkeimpia johtajia aluksi pienillä bonuksilla. Jutussa kerrotaan palkitsemisen kriteereistä. Mikähän vaikutus tällä on koko kelan palveluun?

Äskettäin ylessä oli Juho-Pekka Rantalan haastateltavana oli telakkateollisuudessa uransa tehnyt vuorineuvos Martin Saarikangas. Hän korosti jokaisen telakkalaisen osuutta menestyksessä. Kaikkia palkittiin puhelinvaihteen hoitajasta ylimpään johtoon. Sillä luotiin yhteisöllisyyttä ja yhteishenkeä.

Saarikankaan johtaman yrityksen palkitseminen on poikennut ja poikkeaa edelleen monen muun yrityksen käytännöistä. Tapana on palkita jopa hyvinkin ruhtinaallisesti korkeinta johtoa, vaikka todellinen tulos saavutetaan muun henkilöstön innovatiivisuudella, tunnollisuudella ja erinomaisella palvelulla. Toki johto vaikuttaa asiaan, mutta kuitenkaan ei ole syytä ylikorostaa sen asemaa nimenomaan palkitsemisessa. Johto voi saada muutoinkin monikymmenkertaisesti enemmän palkkaa kuin asiakkaiden kanssa tekemisissä oleva henkilöstö. Lisäksi korkeimpaan johtoon kuuluvat eivät jää irtisanomistilanteessa tyhjän päälle, koska johtamissopimukset voivat turvata ruhtinaalliset erorahat.

Palkkauksessa on kysymys myös ihmisten arvostamisesta, Kun ajattelemme esimerkiksi kelaa, ei liene väärin todeta, että asiakkaita palvelevat ovat monessa mielessä avainasemassa. He neuvovat, ohjaavat ja käsittelevät mitä erilaisimpia etuuksia ja asioita. He kohtaavat ihmisten taloudellisen ja muun hädän. Heillä on paine saada asiat käsitellyiksi asetetuissa määräajassa. Ei ole samantekevää, miten he tässä vaativassa työssään onnistuvat. Sen vuoksi nämä ihmiset jos ketkä ansaitsisivat myös palkalla kannustamista työssään. Mikään ei tietenkään korvaa hyvää esimiestyötä ja yhteishenkeä työpaikalla.

Bonusmallit tulivat aikanaan Yhdysvalloista. Ne ovat johtaneet yrityksissä moniin ylilyönteihin. Samalla unohtuu se, ettei palkan kannustusvaikutus ole enää kovinkaan merkittävä, kun palkkataso ylittää tietyn rajan. Työn mielekkyys, vaikuttamismahdollisuudet, merkityksellisyys, työpaikan ilmapiiri, hyvä johtaminen jne nouset tärkeiksi tekijöiksi.

On tietenkin inhimillistä, että korkeimmat johtajat nostavat toistensa hallituksissa toistensa palkkoja. Monethan ovat mukana ristiin toistensa hallituksissa. Pienissä piireissä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Samaan hengenvetoon samat miljooniakin tienaavat ihmiset puhuvat työntekijöiden liian suurista palkoista!

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »