web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Venäläisen rahan turvasatamat

Venäläisen rahan turvasatamat

Venäläiset rikkaat ovat sijoittaneet varojaan myös EU-alueelle. Rahat ovat turvassa kiinteistöissä ja muissa sijoituksissa. Kaikki maat eivät ole liikoja kyselleet varojen lähteistä.

Muistan aikanaan, miten hotellimme naapurissa Kyproksella oli venäläisille myyty hotellikiinteistö. Sanoin oli yökerhoja. Eräänkin yökerhon oven vieressä oli esimerkkejä juomien hinnoista. Suomalaisen mittapuun mukaan hinnat olivat jopa kymmenkertaisia. Siksi kai niistä ikään kuin varoitettiin etukäteen asiakkaita.

Lontoo lienee hyvä esimerkki siitä, miten rikkaat venäläiset ovat voineet ostaa huippukalliita asuntoja ja omalla toiminnallaan nostaa alueiden asuntojen hintatasoa. Lontoossakaan on tuskin kyselty, mistä kaikki nuo varat ovat olleet peräisin.

Sittemmin on uutisoitu esimerkiksi Kyprosen ja Maltan toiminnasta. Ne ovat järjestäneet venäläisille kovalla rahalla passit, jolloin  liikkuminen on vapaata EU-alueella.

Samaan aikaan EU:ssa puhutaan oikeusvaltioperiaatteen tärkeydestä. Unkari ja Puola ovat toimineet omalla tavallaan ja vähät välittäneet tästä periaatteesta. Sama on koskenut myös esimerkiksi Maltaa ja Kyprosta.

Nyt, kun Venäjän ulkoministeri on taas ottanut kovan kannan, EU:lla on vaikea pähkinä purtavana. Saksalla on Venäjän kanssa Itämeren kautta kulkeva maakaasuputkihanke. Fortum sijoitti aikanaan Venäjälle. Suomella on lisäksi Fennovoima-hanke. Unkari ottaa Sputnik-rokotteen käyttöön. Sidokset ovat monenlaisia.

Tässä tilanteessa ulkoministeri Pekka Haaviston tapaaminen venäläisen kollegan kanssa on monella tavalla huomion kohteena. Pitävätkö ministerit yhteisen tiedotustilaisuuden? Mitä Haavisto ja Lavrov sanovat omissa puheenvuoroissaan? Jatkuuko Venäjän uhittelu?

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »