web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Venäläisen rahan turvasatamat

Venäläisen rahan turvasatamat

Venäläiset rikkaat ovat sijoittaneet varojaan myös EU-alueelle. Rahat ovat turvassa kiinteistöissä ja muissa sijoituksissa. Kaikki maat eivät ole liikoja kyselleet varojen lähteistä.

Muistan aikanaan, miten hotellimme naapurissa Kyproksella oli venäläisille myyty hotellikiinteistö. Sanoin oli yökerhoja. Eräänkin yökerhon oven vieressä oli esimerkkejä juomien hinnoista. Suomalaisen mittapuun mukaan hinnat olivat jopa kymmenkertaisia. Siksi kai niistä ikään kuin varoitettiin etukäteen asiakkaita.

Lontoo lienee hyvä esimerkki siitä, miten rikkaat venäläiset ovat voineet ostaa huippukalliita asuntoja ja omalla toiminnallaan nostaa alueiden asuntojen hintatasoa. Lontoossakaan on tuskin kyselty, mistä kaikki nuo varat ovat olleet peräisin.

Sittemmin on uutisoitu esimerkiksi Kyprosen ja Maltan toiminnasta. Ne ovat järjestäneet venäläisille kovalla rahalla passit, jolloin  liikkuminen on vapaata EU-alueella.

Samaan aikaan EU:ssa puhutaan oikeusvaltioperiaatteen tärkeydestä. Unkari ja Puola ovat toimineet omalla tavallaan ja vähät välittäneet tästä periaatteesta. Sama on koskenut myös esimerkiksi Maltaa ja Kyprosta.

Nyt, kun Venäjän ulkoministeri on taas ottanut kovan kannan, EU:lla on vaikea pähkinä purtavana. Saksalla on Venäjän kanssa Itämeren kautta kulkeva maakaasuputkihanke. Fortum sijoitti aikanaan Venäjälle. Suomella on lisäksi Fennovoima-hanke. Unkari ottaa Sputnik-rokotteen käyttöön. Sidokset ovat monenlaisia.

Tässä tilanteessa ulkoministeri Pekka Haaviston tapaaminen venäläisen kollegan kanssa on monella tavalla huomion kohteena. Pitävätkö ministerit yhteisen tiedotustilaisuuden? Mitä Haavisto ja Lavrov sanovat omissa puheenvuoroissaan? Jatkuuko Venäjän uhittelu?

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »