web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Kuntavaalien siirto

Kuntavaalien ongelmat

Kuntavaaleihin on aikaa pari kuukautta. Niihin monenlaisia kysymysmerkkejä, jotka puhuttavat poliitikkoja, virkamiehiä, media ja kansalaisia. Korona ei voi olla vaikuttamatta asiaan.
Hitaasti alkaneet rokotukset merkitsevät sitä, että vaalein mennessä suurin osa ihmisistä on rokottamatta. Tämä voi tarkoittaa sitä, että moni harkitsee tarkoin, lähteekö äänestämään ennakkoäänestyspaikkaan tai varsinaisena äänestyspäivänä äänestyspaikalle. Tartuntavaara on olemassa varovaisuudesta huolimatta. Alhaiseksi jäävä äänestysprosentti kuvaa heikosti kansalaisten todellista tahtoa. Joitakin puolueita se hyödyttää ja joillekin on erityisen epäedullista.

Ehdokkaille vaalit merkitsevät uutta tilannetta. Valitsijoita ei pääse tapaamaan kasvotusten tavalliseen tapaan. Kaikki ehdokkaat eivät ole tottuneet käyttämään verkko samalla tavalla kuin ne, jotka ovat muutoinkin esillä verkossa. Some-esiintyjien mukanaolo voi tuoda yllätyksiä. Verkon kautta luotavat kontaktit ovat joka tapauksessa erilaisia kuin kasvotusten tavatessa.

Puolueet ovat tehneet vaalityötä hakiessaan ehdokkaita ja valmistellessaan vaalisuunnitelmia. Ne eivät halunne aloittaa eräällä tavalla alusta, jos vaalit siirrettäisiin syksyyn. Osalle puolueista voisi olla siirrosta hyötyä ja osalle mahdollisesti haittaa. Valtakunnallinen poliittinen tilanne vaikuttaa joka tapauksessa myös kuntavaaleissa, vaikka vaalit painottuvatkin erilaisiin asioihin. Maan hallituksen syksyn toiminta vaikuttanee siihen, miten kansalaiset toimisivat syksylle siirretyissä vaaleissa.

Kuntien toimintaan vaalien pitämisajankohta tuskin vaikuttaisi merkittävästi. Monissa kunnissa suurin osa entisistä valtuutetuista jatkaa joka tapauksessa uusissakin valtuustoissa. Näin on ollut ja lienee nytkin.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »