web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Yllätä ja ylläty -kirja

 Kohtaamme elämässä erilaisia yllätyksiä. Järjestämme niitä tietoisesti toisille. Saatamme toimia mutoin tavalla, joka yllättää muut.

Kirjoitan kirjaa tästä teemasta ja kerään tarinoita. Voit halutessasi lähettää minulle omiasi sähköpostiin: markkusilvennoinen1@gmail.com

Julkaiset kaikki anonyymeinä.

Tässä muutamia tarinoita käsikirjoitusluonnoksesta:

Erikoinen tapaamisyritys

 
Joskus 1970-luvulla Helsingin keskustassa kävellessäni ajattelin piipahtaa tervehtimässä serkkuani, jota en ollut nähnyt pitkään aikaan. Serkkuni oli kiinteistönvälittäjänä yrityksessä, jonka toimisto sijaitsi lähellä eduskuntataloa. Koska tuolloin ei ollut yleisesti kännyköitä, päätin käydä yrityksen toimistossa. Sitten alkoikin tapahtua outoja asioita.
 
Yrityksen nimi oli asuinkerrostalon ulko-oven pielessä mustin kirjaimin valkoisella metallipohjalla. Ulko-ovi oli auki. Menin yrityksen ovelle ja soitin ovikelloa. Kukaan ei tullut avaamaan, vaikka kuulin askeleita oven takaa. Odotin hetken ja menin lähimpään puhelinkioskiin, josta soitin yrityksen numeroon. Kun kerroin haluavani jutella sen ja sen nimisen henkilön kanssa, nainen kysyi, mitä asiaa minulla oli. Kerroin tavoittelemani henkilön olevan serkkuni ja ettei minulla ollut mitään heidän liiketoimintaansa liittyvää asiaa. Puhelu päättyi siihen.
 
Kokeilin vielä kerran onneani. Kävin ensin kahvilla ja menin sitten vajaan tunnin kuluttua uudelleen yrityksen ovelle. Sitten koin todellisen yllätyksen. Ulko-oven pielessä ollut kyltti ei ollut enää paikallaan. Luulin ensin erehtyneeni talosta. Sitten havaitsin ruuvin jäljet seinässä. Kun menin sisään ja soitin ovikelloa, tulos oli sama kuin aiemmalla kerralla. Kukaan ei tullut avaamaan.
 
En nähnyt serkkuani myöhemminkään ja asia jäi minulle mysteeriksi. Otin jossakin vaiheessa selvää yrityksen toiminnasta ja se saattoi selittää syyn tuollaiseen toimintaan.
 
Halu unohtaa

Meillä voi olla taipumuksena kertoa, että olemme unohtaneet jonkin asian, vaikka todellisuudessa muistaisimme asian vallan hyvin. Saatamme ihmetellä, että olemmeko muka lainanneet rahaa ihmiseltä, joka kysyy, milloin aiomme maksaa velkamme. Tällainen mieleen painunut tapaus sattui noin vuosikymmeniä sitten. Olin muutaman viikon vahtimestarin kesäloman sijaisena ravintolassa Savonlinnassa.
 
Asiakkaat olivat pääasiassa samoja ihmisiä illasta toiseen. Silloin tällöin tapahtui niin, ettei asiakkaalla ollut rahaa laskun maksamiseen. Silloin asiakas halusi lainata tarvittavan rahan vahtimestarilta. Yleensä annoin lainaa, koska kysymys oli aina vain muutamasta kymmenestä markasta.

Eräänä iltana lainasin muutaman kympin asiakkaalle, joka kävi ravintolassa monta kertaa viikossa. Asiakas selitti, että hän tulisi maksamaan seuraavana iltana. Käyttäytyminen kuitenkin muuttui: hän ei ilmestynyt ravintolaan, sijaisuuteni päättyi ja velka jäi maksamatta.
 
Seuraavana kesänä sattuma puuttui peliin. Olin taas vahtimestarina samassa ravintolassa. Rahaa lainannut mies tuli asiakkaaksi. Otin hänet ilolla vastaan ja toivotin tervetulleeksi. Samalla kiitin häntä siitä, miten reilu ja kunnollinen kaveri hän oli. Lupauksensa mukaisesti hän tuli maksamaan edellisenä kesänä ottamansa velan. Asiakas oli aluksi hämmästynyt. Olin kertonut jotain sellaista, mitä hän ei odottanut. Aluksi hän totesikin, ettei muistanut mitään tapauksesta. Sittemmin hän tunnusti, että oli velkaa minulle ja halusi maksaa.
 
Tarina kertoo siitä, että yleensä muistamme saamamme avun. Mitä vähemmän tapahtumasta on kulunut, sitä paremmin sen muistamme. Ajan kuluminen voi toki laimentaa muistia. Sen vuoksi mitä nopeammin hoidamme velkamme, sitä vähemmän meidän tarvitsee keksiä tekosyitä ja vältellä tilanteita, joissa voisimme kohdata meidät pulasta auttaneen henkilön. Jos emme pysty hoitamaan velvollisuuttamme, on parasta kertoa siitä ja pyytää apua, vaikkapa lykkäystä suoritukseemme.
 
Jokainen, joka väittää, ettei muista ottamaansa lainaa, voi ajatella asiaa lainan antajan näkökulmasta. Miksi emme yhtä hyvin onnistu unohtamaan itse toisille antamaamme lainaa?
 
Harkitsematon irtisanoutuminen

Monella on kokemuksia siitä, että olisi halunnut tehdä voimakkaita tunteita herättävissä tilanteissa äkkinäisiä päätöksiä. Jokin työelämässä pitkään jatkunut tilanne tai jopa yksittäinen asia saattaa suututtaa niin paljon, että tekee mieli irtisanoutua seurauksia pohtimatta. Monesti tilanne laukeaa, kun asiaa harkitsee rauhassa eikä toteuta päähänpistoja. Jos kuitenkin tekee äkkinäisen irtisanoutumispäätöksen, seuraukset voivat olla sellaisia, joita ei oikeasti haluaisi.
Eräs ylilääkäri teki äkillisen päätöksen ja jätti työnantajalle irtisanoutumisilmoituksen. Syynä oli se, ettei työnantaja halunnut enää jatkaa käytäntöä, jonka mukaan ylilääkäri oli voinut edelleen käyttää reilusti työaikaa omaan kouluttautumiseensa.
 
Kohta irtisanoutumisen jälkeen ylilääkäri tuli katumapäälle. Hän ilmoitti haluavansa peruuttaa irtisanoutumisensa. Tämä oli ymmärrettävää, koska ylilääkärin tehtäviä ei ollut joka päivä saatavilla ainakaan tuolla paikkakunnalla.
 
Irtisanoutuminen oli kirjattu kuntainliiton liittohallitukselle saapuneeksi. Asia oli siten tullut vireille kuntainliiton päätöksenteossa. Työnantajan olisi pitänyt hyväksyä peruuttaminen. Liittohallituksessa asia käsiteltiin kuitenkin normaalina irtisanoutumisena. Ylilääkäri joutui vastoin muuttunutta tahtoaan jättämään tehtävänsä. Tunnekuohussa tapahtunut irtisanoutuminen kävi kalliiksi.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »