web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Mitä tarkoittaa Bidenin 100 ensimmäistä päivää?

Mitä tarkoittaa 100 ensimmäistä päivää?

Presidentti Bidenin 100 ensimmäistä päivää. Mielenkiintoinen luku. Mistähän se on tullut? Mitä se voi tarkoittaa?

Törmäämme eri yhteyksissä lukuihin, joihin vedotaan, kun esimerkiksi puhutaan yrityksen toimitusjohtajan vaihdokseen kohdostuvista muutoksista, kehitysapuun osoitettavista prosenteista (0,7 % bkt:sta) ja nyt Yhdysvaltojen uuteen presidenttiin kohdistuvista odotuksista.

Trumpin ja Bidenin lähtökohdat ovat täysin erilaiset. Trump tuli politiikan ulkopuolelta ja hänet tunnettiin Yhdysvaltojen ulkopuolella etenkin Diili-ohjelmasta, jossa hän esiintyi kilpailijoiden ulos potkijana. Kielenkäyttö oli aika kovaa. Moni odotti, että presidenttinä hänen tyylinsä olisi muuttunut. Toisin kävi. Hän sanoin Hilary Clintonille jo vaaliväittelyssä ennen edellisiä vaaleja, että Hilary oli häviäjä ja että hän oli itse voittaja. Hän haukkui presidenttinä toimittajia, jotka uskalsivat esittää hänen kannaltaan epämieluisia kysymyksiä ja kirjoittaa kriittisesti. Kuvittele, että olisit neuvottelijana ja Trump toisena osapuolena? Pyrkisikö Trump yhteisymmärrykseen ja molempien osapuolien intressejä palvelevaan sopimukseen kanssasi puhumattakaan siitä, että sopimuksessa otettaisiin huomioon myös kolmannet, ulkopuoliset tahot, joiden asemaan ja etuihin sopimuksella mahdollisesti vaikutettaisiin.

Trump teki kautensa alussa näyttäviä eleitä. Suurieleisesti hän allekirjoitti tussilla presidentin asetuksia ja näytteli niitä medialle lähimpien avustajiensa myhäillessä taustalla.

Bidenillä taas on todella pitkä poliittinen kokemus varapresidenttinä ja muissa tehtävissä. Hän tuntee politiikan kiemurat. Hän ei tarvitse tuollaista näytöstä viranhoidossaan.

Miksi siis 100 päivää? Itse ajattelen, että monessa tehtävässä toivoisi, ettei sellainen ihminen, joka ei tunne hyvin alaa tai yritystä tai vastaavaa, pyrkisi väkisin 100 ensimmäisen päivän aikana kovin järisyttäviin muutoksiin. Ne harvoin onnistuvat tarkoitetulla tavalla. Luulen, että toisin kuin Trump Biden toimii harkiten, kuuntelee osaavia kumppaneitaan ja tekee kansakunnan kannalta keskeisiä päätöksiä ilman oman itsensä ylikorostamista. Hänen taustansa kyllä antaa aiheen tätä olettaa.

Elokuvantekijä Francis Ford Coppola on lausunut osuvasti seuraavaa: ”Valtaa ei saa pelkästään haastamalla järjestelmää. Ensin on hyvä tulla osaksi sitä ja ryhtyä kyseenalaistamaan vasta sen jälkeen.” Tuo olisi sopinut Trumpille kuin naula kantaan.

Palaan otsikkoon. Osaako joku kertoa, mistähän tuokin luku on tullut ja miksi se edelleen elää omaa elämäänsä? Tällaiset luvut ovat esillä, vaikka maailma on muuttunut ja koko ajan muuttuu ympärillämme. Tämä koskee myös esimerkiksi kehitysapuprosenttia, jota verrataan bruttokansantuotteeseen ja joka nousee esille aina esimerkiksi hallitusneuvotteluissa ja vuosittaisissa talousarviokeskusteluissa. En ole kuullut eduskuntakeskusteluissa kenenkään kysyvän, miksi tuo prosentti on ikään kuin kiveen hakattu. Eikö enemmänkin voisi tarkastella sitä, mihin kohteisiin ja miten varoja käytetään ja millaisia vaikutuksia niillä on saatu oikeasti aikaan? Tällä en tarkoita sitä, etteikö eri apua tarvitsevia maita ole syytä auttaa kehittämään toimintaansa ja kehittymään omaehtoisesti. Se on kaikkien yhteinen etu. Vuoden 2015 hallitsemattomaksi osoittautunut muuttoaalto ei ole kenenkään edun mukaista.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »