web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Mitä tarkoittaa Bidenin 100 ensimmäistä päivää?

Mitä tarkoittaa 100 ensimmäistä päivää?

Presidentti Bidenin 100 ensimmäistä päivää. Mielenkiintoinen luku. Mistähän se on tullut? Mitä se voi tarkoittaa?

Törmäämme eri yhteyksissä lukuihin, joihin vedotaan, kun esimerkiksi puhutaan yrityksen toimitusjohtajan vaihdokseen kohdostuvista muutoksista, kehitysapuun osoitettavista prosenteista (0,7 % bkt:sta) ja nyt Yhdysvaltojen uuteen presidenttiin kohdistuvista odotuksista.

Trumpin ja Bidenin lähtökohdat ovat täysin erilaiset. Trump tuli politiikan ulkopuolelta ja hänet tunnettiin Yhdysvaltojen ulkopuolella etenkin Diili-ohjelmasta, jossa hän esiintyi kilpailijoiden ulos potkijana. Kielenkäyttö oli aika kovaa. Moni odotti, että presidenttinä hänen tyylinsä olisi muuttunut. Toisin kävi. Hän sanoin Hilary Clintonille jo vaaliväittelyssä ennen edellisiä vaaleja, että Hilary oli häviäjä ja että hän oli itse voittaja. Hän haukkui presidenttinä toimittajia, jotka uskalsivat esittää hänen kannaltaan epämieluisia kysymyksiä ja kirjoittaa kriittisesti. Kuvittele, että olisit neuvottelijana ja Trump toisena osapuolena? Pyrkisikö Trump yhteisymmärrykseen ja molempien osapuolien intressejä palvelevaan sopimukseen kanssasi puhumattakaan siitä, että sopimuksessa otettaisiin huomioon myös kolmannet, ulkopuoliset tahot, joiden asemaan ja etuihin sopimuksella mahdollisesti vaikutettaisiin.

Trump teki kautensa alussa näyttäviä eleitä. Suurieleisesti hän allekirjoitti tussilla presidentin asetuksia ja näytteli niitä medialle lähimpien avustajiensa myhäillessä taustalla.

Bidenillä taas on todella pitkä poliittinen kokemus varapresidenttinä ja muissa tehtävissä. Hän tuntee politiikan kiemurat. Hän ei tarvitse tuollaista näytöstä viranhoidossaan.

Miksi siis 100 päivää? Itse ajattelen, että monessa tehtävässä toivoisi, ettei sellainen ihminen, joka ei tunne hyvin alaa tai yritystä tai vastaavaa, pyrkisi väkisin 100 ensimmäisen päivän aikana kovin järisyttäviin muutoksiin. Ne harvoin onnistuvat tarkoitetulla tavalla. Luulen, että toisin kuin Trump Biden toimii harkiten, kuuntelee osaavia kumppaneitaan ja tekee kansakunnan kannalta keskeisiä päätöksiä ilman oman itsensä ylikorostamista. Hänen taustansa kyllä antaa aiheen tätä olettaa.

Elokuvantekijä Francis Ford Coppola on lausunut osuvasti seuraavaa: ”Valtaa ei saa pelkästään haastamalla järjestelmää. Ensin on hyvä tulla osaksi sitä ja ryhtyä kyseenalaistamaan vasta sen jälkeen.” Tuo olisi sopinut Trumpille kuin naula kantaan.

Palaan otsikkoon. Osaako joku kertoa, mistähän tuokin luku on tullut ja miksi se edelleen elää omaa elämäänsä? Tällaiset luvut ovat esillä, vaikka maailma on muuttunut ja koko ajan muuttuu ympärillämme. Tämä koskee myös esimerkiksi kehitysapuprosenttia, jota verrataan bruttokansantuotteeseen ja joka nousee esille aina esimerkiksi hallitusneuvotteluissa ja vuosittaisissa talousarviokeskusteluissa. En ole kuullut eduskuntakeskusteluissa kenenkään kysyvän, miksi tuo prosentti on ikään kuin kiveen hakattu. Eikö enemmänkin voisi tarkastella sitä, mihin kohteisiin ja miten varoja käytetään ja millaisia vaikutuksia niillä on saatu oikeasti aikaan? Tällä en tarkoita sitä, etteikö eri apua tarvitsevia maita ole syytä auttaa kehittämään toimintaansa ja kehittymään omaehtoisesti. Se on kaikkien yhteinen etu. Vuoden 2015 hallitsemattomaksi osoittautunut muuttoaalto ei ole kenenkään edun mukaista.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »