web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Itsevaltiaat

Presidentti Trump on saanut toimia aika vapaasti omien oikkujensa ja mieltymystensä mukaan ja hankkia kannatusta valheilleen sosiaalisessa mediassa. Muun muassa Twitter puuttui asiaan vasta toimikauden loppumetreillä. Kongressiinkin tunkeutumisessa media auttoi. Tämä on osoittanut sosiaalisen median vallan.

Kansalaisten on vaikeaa erottaa tosiasioita ja valeuutisia, koska valeuutiset on monesti puettu taitavasti ikään kuin tosiasioiden kaapuun. Vahva usko johtajaan saa kannattajat näkemään asiat joko - tai-akselilla, me vastaan muut -asetelmasta.

Vahvojen vallanpitäjien aika ei näytä olevan ohi. Putin on hankkinut itselleen syytesuojan loppuelämäkseen. Miksi siihen on tarvetta, jos ei ole tehnyt mitään väärää? Pohjois-Korean päämies on vahvistanut asemaansa, samoin Kiinan. Noiden maiden parlamentit tai vastaavat toimivat kumileimasimina. Monia muitakin itsevaltiaasti hallitsevia löytyy maailmasta riittämiin. Kehitysavusta puhuttaessa harvoin kerrotaan sitä, millainen osa varoista todellisuudessa ohjautunee muuhun kuin varojen oikeaan käyttöön. ON muodikasta puhua 0,7 prosentin tavoitteesta.

Liian harvoin itsevaltaisesti hallitseville näyttää löytyvän omasta hallinnosta vastavoimaa. Olmme ihmetelleet Stalinin ja Hitlerin toimintaa. Samaa toistuu nytkin vaikkakin eri muodoissa. Ihmiset mukautuvat ja antavat valtaa käyttäville yhä enemmän tilaa suojellakseen omaa asemaansa. Lopputuloksena valtaa ei suitsita, vaikka pitäisi.

Vallan väärinkäytön jälkien korjaamainen vie aikaa. Toivottavasti prisidentti Biden onnistuu luomaan luottamusta sekä omassa maassan että kansainvälisesti. Puheet antavat luvan odottaa paluuta normaaliin. Sitä maailma odottaa.


Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »