web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Itsevaltiaat

Presidentti Trump on saanut toimia aika vapaasti omien oikkujensa ja mieltymystensä mukaan ja hankkia kannatusta valheilleen sosiaalisessa mediassa. Muun muassa Twitter puuttui asiaan vasta toimikauden loppumetreillä. Kongressiinkin tunkeutumisessa media auttoi. Tämä on osoittanut sosiaalisen median vallan.

Kansalaisten on vaikeaa erottaa tosiasioita ja valeuutisia, koska valeuutiset on monesti puettu taitavasti ikään kuin tosiasioiden kaapuun. Vahva usko johtajaan saa kannattajat näkemään asiat joko - tai-akselilla, me vastaan muut -asetelmasta.

Vahvojen vallanpitäjien aika ei näytä olevan ohi. Putin on hankkinut itselleen syytesuojan loppuelämäkseen. Miksi siihen on tarvetta, jos ei ole tehnyt mitään väärää? Pohjois-Korean päämies on vahvistanut asemaansa, samoin Kiinan. Noiden maiden parlamentit tai vastaavat toimivat kumileimasimina. Monia muitakin itsevaltiaasti hallitsevia löytyy maailmasta riittämiin. Kehitysavusta puhuttaessa harvoin kerrotaan sitä, millainen osa varoista todellisuudessa ohjautunee muuhun kuin varojen oikeaan käyttöön. ON muodikasta puhua 0,7 prosentin tavoitteesta.

Liian harvoin itsevaltaisesti hallitseville näyttää löytyvän omasta hallinnosta vastavoimaa. Olmme ihmetelleet Stalinin ja Hitlerin toimintaa. Samaa toistuu nytkin vaikkakin eri muodoissa. Ihmiset mukautuvat ja antavat valtaa käyttäville yhä enemmän tilaa suojellakseen omaa asemaansa. Lopputuloksena valtaa ei suitsita, vaikka pitäisi.

Vallan väärinkäytön jälkien korjaamainen vie aikaa. Toivottavasti prisidentti Biden onnistuu luomaan luottamusta sekä omassa maassan että kansainvälisesti. Puheet antavat luvan odottaa paluuta normaaliin. Sitä maailma odottaa.


Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Linda Hill: Curiosity

Lue lisää »

HBS Faculty Pick Trends to Watch in 2022

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »