web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Kaikilla ei ole varaa ylimääräiseen kulutukseen

Koronaepidemia on estänyt ulkomaanmatkailun. Tämän vuoksi moni on käyttänyt aikaisempaa enemmän varoja kotimaisiin palveluihin ja hyödykkeisiin. Tämä ei kuitenkaan koske kaikkia kansalaisia. Osalla ihmisistä rahaa on merkittävästi vähemmän käytettävissä kuin aikaisemmin. Tämä koskee muuassa pienituloisia ja työttömiksi jääneitä.

Julkisuudessa puhutaan siitä, että maassamme on tasainen tulonjako. Se pitää paikkansa moneen maahan verrattuna. Samaan aikaa kuitenkin iso osa ihmisistä elää köyhyydessä. Moni saa takuueläkettä, jolla on vaikea tulla toimeen varsinkin silloin, kun asuu vuokralla ja sairastaa. Ympärivuorokautisessa hoidossa oleville ihmisille jää niukasti rahaa omiin menoihin, varsinkin, jos tuolla osuudella on vielä kustannettava lääkkeitä. Sama koskee pienipalkkaisia töitä.

Taloudelliset vaikeudet näkyvät monin tavoin. Leipäjonoissa on yhä enemmän sellaisia ihmisiä, jotka ovat aikaisemmin pärjänneet tuloillaan. Lapset eivät pääse harrastuksiin kavereiden kanssa, koska monet maksut ovat kohtuuttoman suuria pienipalkkaisille. Moni pienellä eläkkeellä oleva ikäihminen ei pysty käyttämään esimerkiksi pääkaupunkiseudulla julkista liikennettä, koska eläkeläisalennus koskee vain kausilipun ostaneita. Kertalippu on turhan kallis. Nyt vuodenvaihteessa pienituloisten kukkaroon iskee kelakorvausten omavastuu, koska se on maksettava vuoden alun ensimmäisistä ostoksista.

Yksi kummallisuus on se, että Suomikin saa EU:lta ruoka-apuun varoja. Todellisuudessa maksamme nettojäsenmaksua ja sitten olemme saavinamme jotakin EU:sta. Kyse on kuitenkin omista varoistamme, ei ulkopuolisesta rahoituksesta.

Maksammeko kukin kykyjemme mukaan? Palkansaaja ja eläkeläinen eivät pysty kikkailemaan verotuksessa. Arvonlisävero haukkaa pienituloiselta suhteellisesti enemmän kuin isotuloiselta, koska pienituloiselle ei ole mahdollisuutta säädellä paljonkaan kulutustaan. Varakkaiden listaamattomien yhtiöiden omistajat nauttivat merkittävistä osinkoihin kohdistuvista veronhuojennuksista eikä tähän näytä olevan eduskunnassa riittävästi halua puuttua. Kyse ei ole aina yrittämisestä vaan puhtaasta omistamiseen kohdistuvasta edusta. Siitä pääsee nauttimaan vain pieni osa kansalaisista. Kovaa työtä tekevät yrittäjät ovat eriarvoisessa asemassa  näihin verrattuna.

Yhteiskunnalla on keinoja käytettävissään helpottamaan poienituloisten arkea. Verrotus on yksi keino. Tuloloukkujen purusta on puhuttu kauan ilma merkittäviä tuloksia. Asuntopolitiikallakin voidaan helpottaa monen arkea.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Linda Hill: Curiosity

Lue lisää »

HBS Faculty Pick Trends to Watch in 2022

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »