web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Kaikilla ei ole varaa ylimääräiseen kulutukseen

Koronaepidemia on estänyt ulkomaanmatkailun. Tämän vuoksi moni on käyttänyt aikaisempaa enemmän varoja kotimaisiin palveluihin ja hyödykkeisiin. Tämä ei kuitenkaan koske kaikkia kansalaisia. Osalla ihmisistä rahaa on merkittävästi vähemmän käytettävissä kuin aikaisemmin. Tämä koskee muuassa pienituloisia ja työttömiksi jääneitä.

Julkisuudessa puhutaan siitä, että maassamme on tasainen tulonjako. Se pitää paikkansa moneen maahan verrattuna. Samaan aikaa kuitenkin iso osa ihmisistä elää köyhyydessä. Moni saa takuueläkettä, jolla on vaikea tulla toimeen varsinkin silloin, kun asuu vuokralla ja sairastaa. Ympärivuorokautisessa hoidossa oleville ihmisille jää niukasti rahaa omiin menoihin, varsinkin, jos tuolla osuudella on vielä kustannettava lääkkeitä. Sama koskee pienipalkkaisia töitä.

Taloudelliset vaikeudet näkyvät monin tavoin. Leipäjonoissa on yhä enemmän sellaisia ihmisiä, jotka ovat aikaisemmin pärjänneet tuloillaan. Lapset eivät pääse harrastuksiin kavereiden kanssa, koska monet maksut ovat kohtuuttoman suuria pienipalkkaisille. Moni pienellä eläkkeellä oleva ikäihminen ei pysty käyttämään esimerkiksi pääkaupunkiseudulla julkista liikennettä, koska eläkeläisalennus koskee vain kausilipun ostaneita. Kertalippu on turhan kallis. Nyt vuodenvaihteessa pienituloisten kukkaroon iskee kelakorvausten omavastuu, koska se on maksettava vuoden alun ensimmäisistä ostoksista.

Yksi kummallisuus on se, että Suomikin saa EU:lta ruoka-apuun varoja. Todellisuudessa maksamme nettojäsenmaksua ja sitten olemme saavinamme jotakin EU:sta. Kyse on kuitenkin omista varoistamme, ei ulkopuolisesta rahoituksesta.

Maksammeko kukin kykyjemme mukaan? Palkansaaja ja eläkeläinen eivät pysty kikkailemaan verotuksessa. Arvonlisävero haukkaa pienituloiselta suhteellisesti enemmän kuin isotuloiselta, koska pienituloiselle ei ole mahdollisuutta säädellä paljonkaan kulutustaan. Varakkaiden listaamattomien yhtiöiden omistajat nauttivat merkittävistä osinkoihin kohdistuvista veronhuojennuksista eikä tähän näytä olevan eduskunnassa riittävästi halua puuttua. Kyse ei ole aina yrittämisestä vaan puhtaasta omistamiseen kohdistuvasta edusta. Siitä pääsee nauttimaan vain pieni osa kansalaisista. Kovaa työtä tekevät yrittäjät ovat eriarvoisessa asemassa  näihin verrattuna.

Yhteiskunnalla on keinoja käytettävissään helpottamaan poienituloisten arkea. Verrotus on yksi keino. Tuloloukkujen purusta on puhuttu kauan ilma merkittäviä tuloksia. Asuntopolitiikallakin voidaan helpottaa monen arkea.

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »