web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Metro on rakennusliikkeille kultakaivos?

Länsi-Väylä uutisoi seuraavasti: "Tätä moni on pelännyt: Espoosta muutetaan nyt vauhdilla naapurikuntiin - Rakentaako Espoo kaupunkia, joka ei kiinnostra hyvätuloisia veronmaksajia?"

Jutun mukaan ensimmäistä kertaa vuoden 2010 jälkeen Espoo menettä muihin kuntiin enemmän asukkaita kuin saa muualta muuttajia. Samalla vieraskielisten osuus väestölisäyksestä onyli 90 prosenttia. Espoo onkin suurin menettäjä pääkaupunkiseudun muuttoliikkeessä.

Espoossa rakennetaan paljon pieniä kerostaloasuntoja. Tämän havaitsee helposti, kun liikkuu esimerkiksi Niittykummussa. Palvelut tulevat aina perässäviiveellä. Tilanne on luonnollisesti rakennuttajille otollinen. Pienistä asinnoista saa suhteellisesti kovemman hinnan. Asuntoja voi myös kaupitella metroyhteyksillä. Samalla kannattaa muistaa, ettei Suomessa yleensäkään asuta kovin väljästi verrattuna moneen muuhun maahan. Kehitys vie huonoon suuntaan.

Metro on tehty ja jatko on jo pitkällä. Monelle espoolaiselle metro on merkinnyt matka-aikojen huomattavaa pidentymistä ja hankaluuksia arjessa. Ei ole harvinaista, että ihmiset ovat siirtyneet käyttämään omaa autoa julkisen liikenteen sijaan. Jos aikanaan olisi osattu ennakoida kehitystä ja sähköbussien kläyttömahdollisuutta, olisi vältytty kalliilta investoinneilta ja helpotettu bussiliikenteellä monen ihmisen elämää. Nyt paluuta entiseen ei ole.

Väestön muuttoliikeillä on monenlaisia vaikutuksia. Asukkaiden tulotaso ja työllisyysaste vaikuttavat olennaisesti kaupungin talouteen. Osa muuttaa työn tänne ja täältä pois työn perässä. Osa tulisi Espooseen, jos saatavilla olisi kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Pienipalkkaisissa tehtävissä vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat ovat liian suuria, vaikka saaakin asuntotukea. Asumiseen kuluu liikaa nettotuloista. Asuntopulaan vaikuttavaa myös se, että oleskelulupaa hakeneet ja sen saaneet asuvat mielellään pääkaupunkiseudulla. Työttömyysaste jää alhaiseksi ilman koulutusta ja kielitaitoa, jolloin asumis- ja toimeentulotukimenot kasvavat.

Tulevana valtuustokaautena päättäjillä on monenlaista pohdittavaa, ei vähiten kaupungin talous. Palvelutarpeet eivät ainakaan vähene nykyisestä samalla kun tulopohja ei ole kasvamassa. Toivottavasti valitsemme viisaita päättäjiä valtuustoon.

Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »