web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Tervetuloa kuntavaalit

Kuntavaalit ovat kohta ovella. Puolueet hakevat viime hetken ehdokkaita. Miten käy äänestysaktiivisuuden?

Vaalit käydään monella tavalla poikkeuksellisessa tilanteessa. Koronaepidemia ei ole ohitse. Eduskunnan käsittelyssä on sote-uudistus, joka merkitsee vaalikauden aikana sosiaali- ja terveydenhuollon siirtämistä maakunnille. Monilta kunnilta leikataan vastaavasti tuloja. Eri maakuntiin siirretään sotea varten varoja, menettäjinä isot kaupungit. Kunnille jää maankäyttö-, sivistystoimen ym tehtäviä. Leikkausten kohteena olevissa kunnissa on odetettavissa veroprosentin korotuksia.

Viime päivien keskustelu ulkoministeri Pekka Haaviston toimista vaikuttanee sekin kansalaisten käsityksiin politikkojen uskottavuudesta. Luottamus poliitikkoihin ei ole ennestäänkään. Iltalehti kertoi 2.12. seuraavaa: "Suomalaisista 23 prosenttia pitää poliitikkojen kansalaisille antamaa tietoa luotettavana, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn arvo- ja asennetutkimuksesta. Toista mieltä on 52 prosenttia. Luottamus poliitikkojen antamaan tietoon on pudonnut 25 prosenttiyksikköä viime kevään lukemista. Keväällä, koronakriisin ollessa pahimmillaan 48 prosenttia suomalaisista luotti poliitikkojen antamaan tietoon. EVAn uusin mittaus tehtiin lokakuussa, kun koronavirustilanne oli nykyistä rauhallisempi. – Muutos on poikkeuksellisen suuri. Keväällä 2020 havaittu luottamuksen vahvistuminen poliittisiin instituutioihin oli todennäköisesti koronavirukseen liittyvien pelkojen aiheuttama poikkeustila, sanoo EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen EVAn tiedotteessa. – Myös muissa Euroopan maissa poliittinen luottamuslisä eli niin sanottu rally ’round the flag -ilmiö on alkanut hälvetä, Metelinen lisää." Joku sanoo, että tuohan on EVA:n asenteellinen mittaus.

Vaaleissa puolueet pyrkivät saavuttamaan mahdollisimman paljon valtaa. Sen vuoksi niiden ehdokaslistoille otetaan kansanedustajia ja ministereitä, vaikka hyvin tiedetään, ettei ministereillä ole aikaa osallistua valtuustotoimintaan. Ääniä he keräävätkin puolueilleen. Kaikilla on tietenkin oikeus asettautua ehdokkaiksi.

Maakuntavaalit odottavat nekin vuoroaan. Maakuntajärjestelmää on perusteltu demokratian lisäämisellä. Sikäli se pitääkin paikkansa, koska kuntayhtymien edustajia ei valita vaaleilla, vaan puolueet käytännössä päättävät itse omista edustajistaan. Kuten kuntavaaleissa noissakin vaaleissa nähtäneen ehdokkaina ainakin kansanedustajia, koska he alueellisina toimijoina keräävät mukavasti ääniä puolueille. Viime kädessä me kansalaiset kuitenkin päätämme, ketkä meitä edustavat. Keskimäärin näytämme olevan aika johdonmukaisia. Samat ihmiset tulevat kerrasta toiseen valituiksi. Harva meistä tietää ja seuraa, miten kukin on mandaattiaan todellisuudessa hoitanut.

Kansanvallan toteutumista kuvaa äänestysäktiivisuus. Jos se nyt tavallista alhaisemmaksi, se on vakava varoitus meille kaikille ja eritoten poliitikoille. Jokaisen kannattaa ääntänsä käyttäessään miettiä, mille perusteella sen ainokaisensa antaa. Äänestämättä jättämisellä kun ei voi millään tavalla vaikuttaa. Its toivon, että mahdollisimman moni äänestää.


Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »