web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Eduskunnan arvovalta

Valitsemme neljän vuoden välein edustajamme päättämään eduskunnassa meille tärkeistä asioista. Aika harva tietää oikeasti, miten edustajat toimivat eduskunnassa. Keskeinen työ tehdään valiokunnissa, joiden toimintaa voi seurata lähinnä mietintöjä lukemalla. Välillä toki valiokuntien jäsenet kopmmentoivat työtään silloin, kun käsittelyssä on yleistä mielenkiintoa herättävä asia kuten vaikkap sote. Viime päivinä olemme voineet seurata Pekka Haavistoa koskevan asian käsittelyä. Nouseeko edustajien arvostus, joka ei ole kovinkaan korkealla kansalaisten mielissä?

Seurasin tunteja eduskunnan istuntoa, kun käsiteltiin perustuslakivaliokunnan mietintöä. Vihreät tekivät kaikkensa häivyttääkseen pääaian eli ulkoministerin lainvastaisen toiminnan ulkoministerin virkamiestä koskevassa asiassa. Vedottiin lasten oikeuksiin. Niistä tuskin on erimielyyttä eduskunnassa. Jos keskustelu olisi pysytetty perustuslakivaliokunnan esittämässä johtopäätöksessä, käsittely olisi saattanut olla asiallisempaa. Perutusvalkivaliokuntahan katsoi yksi yksimielisesti, ettei syytekynnys ylittynyt. Mitä olisi tapahtunut, jos ministeri Haavisto olisi reilusti myöntänyt virheellisen menettelyn ja pyytänyt julkisesti anteeksi?

Vihreiden toiminta viesteineen ja viittauksineen valiokuntaneuvosten toimintaan ei nosta edustajien arvovaltaa. Jos ryhmänjohtaja ei muka vihjannut virkamiesten toimintaan, miksi hän pyysi anteeksi sanavalintojaan. Asia olisi toinen, jos hän olisi julkistanut lähettämänsä viestit.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan on syytä käydä keskuudessaan perinpohjainen pelisääntökeskustelu. Jotta valiokunta voi nauttia sille kuuluvaa arvostusta, jänenten on omalla toiminnallaan osoitettava olevansa toistensa ja kansalaisten luottamuksen arvoinen. Kansalaisena en voi ymmärtää menettelyä, että valiokuntaan valitaan kansanedustajia, joilla ei voi olla koulutus- ja kokemustaustansa perusteella (esimerkiksi juristille lainsäädäntöasioiden omaksuminen on helpompaa kuin monelle muulle) osaamista tuohon vaativaan työhön. Kokeneet kansanedustajat osaavat katsoa kokonaisuutta toisin kuin koko kansanedustajan tehtävää vasta opettelevat. Tässä puolueiden pitää ryhdistäytyä.

Nyt koronaepidemian aikana odottaisi, että eduskunta näyttäisi kaiki puolin esimerkkiä. Piakkoin alkava ja helmikuun alkuun kestävä eduskunnan stuntovapaa ihmetyttää. Eikö käsiteltävää riitä, varsinkin, kun korona ei näytä laantumisen merkkejä?


Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »