web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Eduskunnan arvovalta

Valitsemme neljän vuoden välein edustajamme päättämään eduskunnassa meille tärkeistä asioista. Aika harva tietää oikeasti, miten edustajat toimivat eduskunnassa. Keskeinen työ tehdään valiokunnissa, joiden toimintaa voi seurata lähinnä mietintöjä lukemalla. Välillä toki valiokuntien jäsenet kopmmentoivat työtään silloin, kun käsittelyssä on yleistä mielenkiintoa herättävä asia kuten vaikkap sote. Viime päivinä olemme voineet seurata Pekka Haavistoa koskevan asian käsittelyä. Nouseeko edustajien arvostus, joka ei ole kovinkaan korkealla kansalaisten mielissä?

Seurasin tunteja eduskunnan istuntoa, kun käsiteltiin perustuslakivaliokunnan mietintöä. Vihreät tekivät kaikkensa häivyttääkseen pääaian eli ulkoministerin lainvastaisen toiminnan ulkoministerin virkamiestä koskevassa asiassa. Vedottiin lasten oikeuksiin. Niistä tuskin on erimielyyttä eduskunnassa. Jos keskustelu olisi pysytetty perustuslakivaliokunnan esittämässä johtopäätöksessä, käsittely olisi saattanut olla asiallisempaa. Perutusvalkivaliokuntahan katsoi yksi yksimielisesti, ettei syytekynnys ylittynyt. Mitä olisi tapahtunut, jos ministeri Haavisto olisi reilusti myöntänyt virheellisen menettelyn ja pyytänyt julkisesti anteeksi?

Vihreiden toiminta viesteineen ja viittauksineen valiokuntaneuvosten toimintaan ei nosta edustajien arvovaltaa. Jos ryhmänjohtaja ei muka vihjannut virkamiesten toimintaan, miksi hän pyysi anteeksi sanavalintojaan. Asia olisi toinen, jos hän olisi julkistanut lähettämänsä viestit.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan on syytä käydä keskuudessaan perinpohjainen pelisääntökeskustelu. Jotta valiokunta voi nauttia sille kuuluvaa arvostusta, jänenten on omalla toiminnallaan osoitettava olevansa toistensa ja kansalaisten luottamuksen arvoinen. Kansalaisena en voi ymmärtää menettelyä, että valiokuntaan valitaan kansanedustajia, joilla ei voi olla koulutus- ja kokemustaustansa perusteella (esimerkiksi juristille lainsäädäntöasioiden omaksuminen on helpompaa kuin monelle muulle) osaamista tuohon vaativaan työhön. Kokeneet kansanedustajat osaavat katsoa kokonaisuutta toisin kuin koko kansanedustajan tehtävää vasta opettelevat. Tässä puolueiden pitää ryhdistäytyä.

Nyt koronaepidemian aikana odottaisi, että eduskunta näyttäisi kaiki puolin esimerkkiä. Piakkoin alkava ja helmikuun alkuun kestävä eduskunnan stuntovapaa ihmetyttää. Eikö käsiteltävää riitä, varsinkin, kun korona ei näytä laantumisen merkkejä?


Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »