web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Kokemusia järjestöjen hallitustoiminnasta, osa 44: muutamia myyttejä

Kokemuksia järjestöjen hallitustoiminnasta, osa 44: muutamia myyttejä

 

Olen saanut eri vaiheissa viestejä siitä, millaisia myyttejä hallitustoimintaan liittyy. Kerron tässä niistä muutamia.

 

Hallituksen jäsenen pitää olla tuhattaituri. Hallituksen jäsenen pitää hallita kaikki ne asiat, joita hallituksessa käsitellään ja joista päätetään.

 

Tämä ei pidä paikkaansa. Kukaan ei ole ei asiantuntija kaikissa asioissa. Hallituksen jäsenillä on erilaisia vahvuuksia. Niillä he kompensoivat toistensa mahdollisia osaamisen heikkouksia. Voi hyvin kysyä, miksi hallitusta tarvitaan, jos yksilö hoitaisi itse saman. Kannattaa myös muistaa, että hallituksen jäsenille on yhä tärkeämpää kyky oppia uutta.

 

Yksimielisyyteen on pyrittävä kaikin keinoin. Äänestäminen tai konsensus ovat merkkejä jonkinlaisesta epäonnistumisesta.

 

Hallitustoiminnassa yksimielinen päätöksenteko on luonnollinen päätöksentekomuoto. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista eikä tarpeen.

Yksimielinen päätöksenteko on vaativaa. Se edellyttää monia asioita: yhteistä ymmärrystä ratkaistavasta ongelmasta, yhdessä sovittuja kriteereitä, riittävästi luovia ratkaisuvaihtoehtoja ja rakentavaa keskustelua ja johtopäätösten tekemistä. Yksimielisyys edellyttää sitä, että hallituksessa sovitellaan eri näkemyksiä, tehdään myönnytyksiä ja vastamyönnytyksiä, tarvittaessa määritellään ongelma uudelleen ja lähdetään alusta kohti päätöstä. Kaikesta tästä huolimatta yksimielisyyteen ei aina päästä. Varsinkin henkilövalinnoissa äänestäminen on usein luonnollinen tapa päättää silloin, kun valittavia on enemmän kuin täytettäviä paikkoja.

 

Puheenjohtajan on pidettävä joukot kurissa. Puheenjohtajan sana on ”laki”.

 

Puheenjohtajalla on tietenkin tärkeä rooli kokouksessa. Hän vaikuttaa siihen, millainen ilmapiiri kokouksessa vallitsee. Hän ohjaa keskustelua. Hänen toiminnastaan riippuu pitkälti se, miten eri ihmisten vahvuudet tulevat esille ja auttavat päätöksissä. Hän on roolimalli muille. Ohjaaja Aku Louhimies on todennut osuvasti: ”Jos haluan tehdä hyvän elokuvan, se ei onnistu orjajoukon tai kellokortin leimaajien kanssa. Se onnistuu vain siten, että nämä ihmiset ovat oman alansa asiantuntijoita ja osaavat omia juttujaan paljon paremmin kuin minä. Ohjaajan tehtävänä on saada ne yksilöt ja osaset toimimaan yhdessä.”

 

Kiitos ylpistä. Ei kannata liikaa kiittää. Jokainen kyllä tietää itsekin, milloin on tehnyt hyvää työtä ja onnistunut.

 

Kannattaa muistaa, että jokainen haluaa tulla kuulluksi ja nähdyksi oma itsenään. Jokainen haluaa tulla arvostetuksi ja saada palautetta toiminnastaan. Kukaan tuskin saa liikaa kiitosta. Kunnia kantaa antaa kaikille asiaan vaikuttaneille, sitä ei kannata omia itselle. USA:n presidentti Harry S. Truman on sanonut osuvasti: ”On hämmästyttävää, mitä voit saavuttaa, jos et välitä siitä, kuka saa kunnian.”

 

Kannattaa puuttua heti epäkohtiin tai muutettaviin asioihin. Mitä nopeammin sen tekee, sitä parempi.

 

Uusi puheenjohtaja tai hallituksen jäsen huomaa helposti hallituksen toiminnassa asioita, joita hänen mielestään kannattaisi muuttaa. Maltti on kuitenkin valttia. Elokuvantekijä Francis Ford Coppola on todennut oivallisesti: ”Valtaa ei saa pelkästään haastamalla järjestelmää. Ensin on hyvä tulla osaksi sitä ja ryhtyä kyseenalaistamaan vasta sen jälkeen.”

 

Helpot ja vaikeat asiat hallituksessa. Mitä pitempään istuu hallituksessa, sitä helpompaa päätöksenteko on.

 

On totta, että kokemus auttaa tässäkin. Kuitenkaan pitkäkään kokemus ei ole yksin tae sille, että jokainen hallituksen jäsen on kehittänyt päättäjän taitojaan. Eri ihmisille eri asiat näyttäytyvät vaikeina tai helppoina. Englantilainen saarnaaja ja historioitsija Thomas Fuller on sanonut, että ”Kaikki asiat ovat vaikeita ennen kuin ne ovat helppoja.”

 

Lisää näistä asioista verkkokursseilla ”Vaikuta järjestösi hallituksessa” ja ”Pyritkö järjestön puheenjohtajaksi?” (mytalentia.fi)

 

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Linda Hill: Curiosity

Lue lisää »

HBS Faculty Pick Trends to Watch in 2022

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »