web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Kokemuksia järjestöjen hallitustoiminnasta, osa 35: intuitio päätöksenteossa

Kokemuksia järjestöjen hallitustoiminnasta, osa 35: intuitio päätöksenteossa

 

Intuitio on tärkeä osa päätöksentekoa. Intuitio voidaan määritellä Yksinkertaistaen siten, että ihminen tietää jonkin asian tietämättä, miten hän sen tietää. Intuitio on yksi tapa tietää asioita auktoriteetti-, kokemus- ja päättelytiedon ohella. Se on osa luovaa ajattelua ja toimintaa. Se toimii kaksikanavaisesti. Intuitiosta voi hakea tietoa ja saada sitä.

 

Intuitio toimii nopeasti ja auttaa havaitsemaan sellaista tietoa, joka ei olisi muutoin saatavilla. Ei-tietoinen muistimme voi käsitellä lähteistä saatavan tiedon mukaan noin 11,2 miljoonasta bitistä jopa 40 miljoonaan bittiin informaatiota sekunnissa. Mielellämme on siten käytössä valtavasti kapasiteettia ajatusprosessejamme varten. Ei-tietoiset muistijärjestelmät, eräällä tavalla aivojemme käyttöjärjestelmät, mukauttavat toimintaamme mahdollisimman sujuvaksi ja tarkoituksenmukaisesti kussakin tilanteessa. Ne auttavat oppimaan uusia toimintatapoja. Samalla muistijärjestelmät ovat alttiita ajattelun vinoumille.

 

Intuitioon perustuvaa tietoa on yleensä vaikea kuvailla. Se voi ilmetä esimerkiksi kehon tuntemuksina esimerkiksi siten, että jokin päätettävä asia vain tuntuu oikealta. Intuitio voi syntyä ikään kuin ei-tietoisesta tietopankista.

 

Intuitioon kannattaa yleensä turvautua silloin, kun tuntee ja hallitsee asiat hyvin oman asiantuntemuksen ja kokemuksen perusteella tai kun kysymyksessä on monimutkainen asia. Silloin vahva asiantuntijuus hyödyntää kokemusta ja ei-tietoisen mielen tietopankkia. Intuitio voi saada meidät visioimaan sellaista, mihin emme pääsisi loogisella ajattelulla.

 

Järkiperäistä päättelyä ja intuitiota ei kannata käsittää vastakkaisina asioina. Pikemminkin kannattaa intuitiosta väitelleen intuitiotutkija Asta Raamin mukaan puhua päättelystä ja intuitiosta. Kumpaakaan ei kannata väheksyä.

 

Intuitio voi johtaa myös harhaan samoin kuin rationaalinen päättely. Daniel Kahneman antaa säännön: ”intuitioon ei kannata luotaa, kun ympäristössä ei ole vakaita säännönmukaisuuksia”.

 

Mieli saattaa olla esteenä sille, ettei intuitiota uskalleta käyttää. Ihminen kokee epävarmuutta tai pelkää sitä, ettei idea saa keneltäkään kannatusta tai että hän joutuu kokemaan häpeää esittämällä täysin päinvastaista kuin mitä mieltä muut ovat. Kuitenkin täysin järjettömiltäkin tuntuvat ajatukset voivat johtaa isoihin edistysaskeleisiin. Jos mieleen juolahtaa hienolta tuntuva idea, joka ei mitenkään liity omaan osaamiseen, kannattaa pyrkiä järkiperäiseen päätöksentekoon.

 

Kokouksia varten voi pyrkiä herkistämään intuitiotaan monin tavoin. Tästä ja yleensä intuitiosta ”Vaikuta järjestösi hallituksessa” -verkkokurssin aineistossa (www.mytalentia.fi).

 

Järjestöaktiivien kommentteja:

”Jälkikäteen havaitsin, että olisi kannattanut luottaa intuitioon.”

”On vaikea perustella, miksi jokin tuntuu siltä, mitä kerroin. Joskus olen pyytänyt asian siirtämistä seuraavaan kokoukseen.”

”Konkareilla helposti valmiita vastauksia, vaikka ei ole tietoa. Kysely ja tarkistaminen auttavat.”

”Hyvin monimutkaisissa kysymyksissä vaikea päätellä ratkaisua. Intuitio kehiin!”

 

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »