web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Kokemuksia järjestöjen hallitustoiminnasta, osa 35: intuitio päätöksenteossa

Kokemuksia järjestöjen hallitustoiminnasta, osa 35: intuitio päätöksenteossa

 

Intuitio on tärkeä osa päätöksentekoa. Intuitio voidaan määritellä Yksinkertaistaen siten, että ihminen tietää jonkin asian tietämättä, miten hän sen tietää. Intuitio on yksi tapa tietää asioita auktoriteetti-, kokemus- ja päättelytiedon ohella. Se on osa luovaa ajattelua ja toimintaa. Se toimii kaksikanavaisesti. Intuitiosta voi hakea tietoa ja saada sitä.

 

Intuitio toimii nopeasti ja auttaa havaitsemaan sellaista tietoa, joka ei olisi muutoin saatavilla. Ei-tietoinen muistimme voi käsitellä lähteistä saatavan tiedon mukaan noin 11,2 miljoonasta bitistä jopa 40 miljoonaan bittiin informaatiota sekunnissa. Mielellämme on siten käytössä valtavasti kapasiteettia ajatusprosessejamme varten. Ei-tietoiset muistijärjestelmät, eräällä tavalla aivojemme käyttöjärjestelmät, mukauttavat toimintaamme mahdollisimman sujuvaksi ja tarkoituksenmukaisesti kussakin tilanteessa. Ne auttavat oppimaan uusia toimintatapoja. Samalla muistijärjestelmät ovat alttiita ajattelun vinoumille.

 

Intuitioon perustuvaa tietoa on yleensä vaikea kuvailla. Se voi ilmetä esimerkiksi kehon tuntemuksina esimerkiksi siten, että jokin päätettävä asia vain tuntuu oikealta. Intuitio voi syntyä ikään kuin ei-tietoisesta tietopankista.

 

Intuitioon kannattaa yleensä turvautua silloin, kun tuntee ja hallitsee asiat hyvin oman asiantuntemuksen ja kokemuksen perusteella tai kun kysymyksessä on monimutkainen asia. Silloin vahva asiantuntijuus hyödyntää kokemusta ja ei-tietoisen mielen tietopankkia. Intuitio voi saada meidät visioimaan sellaista, mihin emme pääsisi loogisella ajattelulla.

 

Järkiperäistä päättelyä ja intuitiota ei kannata käsittää vastakkaisina asioina. Pikemminkin kannattaa intuitiosta väitelleen intuitiotutkija Asta Raamin mukaan puhua päättelystä ja intuitiosta. Kumpaakaan ei kannata väheksyä.

 

Intuitio voi johtaa myös harhaan samoin kuin rationaalinen päättely. Daniel Kahneman antaa säännön: ”intuitioon ei kannata luotaa, kun ympäristössä ei ole vakaita säännönmukaisuuksia”.

 

Mieli saattaa olla esteenä sille, ettei intuitiota uskalleta käyttää. Ihminen kokee epävarmuutta tai pelkää sitä, ettei idea saa keneltäkään kannatusta tai että hän joutuu kokemaan häpeää esittämällä täysin päinvastaista kuin mitä mieltä muut ovat. Kuitenkin täysin järjettömiltäkin tuntuvat ajatukset voivat johtaa isoihin edistysaskeleisiin. Jos mieleen juolahtaa hienolta tuntuva idea, joka ei mitenkään liity omaan osaamiseen, kannattaa pyrkiä järkiperäiseen päätöksentekoon.

 

Kokouksia varten voi pyrkiä herkistämään intuitiotaan monin tavoin. Tästä ja yleensä intuitiosta ”Vaikuta järjestösi hallituksessa” -verkkokurssin aineistossa (www.mytalentia.fi).

 

Järjestöaktiivien kommentteja:

”Jälkikäteen havaitsin, että olisi kannattanut luottaa intuitioon.”

”On vaikea perustella, miksi jokin tuntuu siltä, mitä kerroin. Joskus olen pyytänyt asian siirtämistä seuraavaan kokoukseen.”

”Konkareilla helposti valmiita vastauksia, vaikka ei ole tietoa. Kysely ja tarkistaminen auttavat.”

”Hyvin monimutkaisissa kysymyksissä vaikea päätellä ratkaisua. Intuitio kehiin!”

 

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »