web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Kokemuksia järjestöjen hallitustoiminnasta, osa 34: tunteiden säätely

Kokemuksia järjestöjen hallitustoiminnasta, osa 34: tunteiden säätäminen

 

Hallituksen jäsenten kannattaa opetella tunnistamaan erilaisia tunteita sekä omassa että kumppaneiden käyttäytymisessä. Tämä luo edellytyksiä sille, että jäsenet voivat säädellä omien tunteidensa kestoa ja voimakkuutta ja saavuttaa mahdollisimman hyvän tasapainon.

Jäsen voi hyödyntää tunteita ajattelunsa apuna. Myönteiset tunteet auttavat löytämään uusia näkökulmia ja kehittelemään uudenlaisia vaihtoehtoja ratkaistaviin asioihin. Kielteiset tunteet terävöittävät näkemään esimerkiksi heikkouksia ja varottavia asioita.

 

Tunteiden ymmärtäminen mahdollistaa sen, että tajuaa, miltä kumppanista saattaa tilanteessa tuntua. Ymmärrys auttaa ennakoimaan, millaisia tunteita esimerkiksi kielteinen vastaus toisen ehdotukseen saattaa aiheuttaa.

 

Tunteiden sääteleminen tarkoittaa omien ja kumppanien tunteisiin vaikuttamista, jotta tunne voimistuu, heikkenee tai säilyy sellaisenaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi iloitsemista yhdessä siitä, että viimein onnistuttiin löytämään ratkaisu pitkäaikaiseen ongelmaan.

 

 

Kokoukseen osallistuja voi säädellä tunteitaan etukäteen eli ennen kuin tunne on virinnyt. Käytännössä hän voi varautua ennakolta erilaisiin tunneilmaisuihin. On tärkeää, että jäsen perehtyy mahdollisimman hyviin esille tuleviin asioihin ja hankkii tietoa. Hänen kannattaa jo kokoukseen valmistautuessaan ottaa huomioon sen, että joku voi suhtautua vahvalla tunneilmaisulla johonkin asiaan. Tarvittaessa voi olla hyödyllistä pyytää kollegaa esittelemään jokin asian, jos se auttaa asian käsittelyä.

 

Virinneiden tunteiden säätely

 

Jäsen voi säädellä kielteisiä tunteita eri tavoin.  Oma mieli rauhoittuu syvähengityksellä, jota voidaan toteuttaa eri tavoin. Tarkkaavainen kuuntelu, kyseleminen, asioiden tarkistaminen ja yhteenvetojen tekeminen voivat saada kumppanin avautumaan ja kertomaan tunteistaan. Tällä tavalla on mahdollista päästä perille toisen huolenaiheista, tarpeista ja muista intresseistä. Ymmärtävä kommentointi voi auttaa ”Sinulla on tainnut olla kiireitä viime aikoina.”

 

Taukojen pitäminen rauhoittaa ja auttaa katsomaan asioita eri näkökulmista. Tauon aikana kokouksen osallistuja voi rauhoittaa eri tavoin mieltä.

 

Joskus huomion suuntaaminen voi auttaa. Kumppanin kiinnittäessä tunteikkaasti huomiota ehdotuksen kielteisiin puoliin esittäjä suuntaa huomion myönteisiin näkökohtiin ja kysyy kumppanin mielipidettä.  Myös anteeksi pyytäminen on tehokas keino: ”Pyydän anteeksi, jos loukkasin jotenkin esitykselläni. Se ei ollut tarkoitukseni.”

 

Jos joku osallistuja sabotoi keskustelua tai ehdotusta, toinen voi toimia jämäkästi ja kertoa kumppanille, ettei tämän kielenkäyttö edistä asian käsittelyä ja ettei hän halua kuulla enää sellaista.

 

Hiljaisuudessakin on voimaa: asian esittäjä odottaa kaikessa rauhassa, miten kumppanit reagoivat hiljaisuuteen ja odotukseen.

 

Samoin itselle puhuminen eli itsepuhe tarjoaa keinon säädellä omia ajatuksia ja tunteita. Pyrimme asettumaan tilanteen ulkopuolelle ja tarkkailemaan sitä mahdollisimman puolueettomasti.  Itselle ei kuitenkaan kannata sanoa ”kyllä minä tästä tilanteesta selviän” vaan ”kyllä sinä tästä tilanteesta selviät”. Toisessa persoonassa tapahtuva itsepuhe on hyödyllistä, koska minä-sanan käyttö kertoo todennäköisesti epävarmuudesta ja voimattomuudesta.

 

Lue tarkemmin näistä asioista ”Vaikuta järjestösi hallituksessa” -verkkokurssin aineistoista (mytalentia.fi)

 

Järjestöaktiivien kommentteja:

”Pyrin menemään ajoissa kokouspaikalle, jotta mieli rauhoittuu.”

”Jutustelu ennen kokouksen alkua tekee hyvää.”

”Kun pinnat kiristyvät, on syytä pitää tauko.”

”Lasken kymmeneen, jotta en sano äkkiä sellaista, mikä kaduttaa.”

 

”On oiuttu ilmaisemaan tunteita loukkaamatta.”

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »