web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Kokemuksia järjestöjen hallitustoiminnasta, osa 13: asioiden esittely

Esittely pohjana keskustelulle ja päätöksille

Asioita esitellään esityslistassa eri tavoin erilaisissa järjestöissä. Jos järjestössä on palkattua henkilökuntaa, esittely voi olla perusteellisempaa kuin järjestössä, joka toimii hallituksen jäsenten varassa. Käytännöt vaihtelevat eri tavoin. Esityslistassa voidaan kuvata lähtökohtaa eli ongelmaa, tarvetta tai muuta intressiä seikkaperäisesti taikka tyytyä vain yleisluontoiseen mainintaan sekä esittää yksi tai useampia ratkaisuvaihtoehtoja. Näissä vaihtoehdoissa saatetaan kiinnittää huomiota vain etuihin jättämällä mahdolliset ongelmakohdat käsittelemättä sekä sivuuttaa vaihtoehtojen mahdolliset lyhyen ja pitkän aikavälin vaikutusten arviointi. 

 

Kokonaan eri asia on, jos esityslistassa on vain käsiteltävien asioiden otsikot. Silloin hallituksen jäsenet joutuvat turvautumaan kokouksessa käytävään keskusteluun. Etiukäteisvalmistelu jää heikommaksi. Tätä menettelyä voidaan käyttää taktiikana, kun halutaan saada aikaan itselle mieluinen päätös ja jäsenet siihen suostuvat.

 

Kun hallituksen jäsen lukee jonkin asian esittelyä esitylistassa, hänen kannattaa muistaa, että esittelijä voi katsoa asioita suppeasti omasta näkökulmastaanon. Kuitenkin päättäjänä pitää pyrkiä miettimään asioita mahdollisimman monesta vinkkelistä. Samalla kannattaa muistaa se ajattelun vinouma, että helposti ajattelemme toisten tietävän jostakin asiasta saman, minkä itse tiedämme. Tämähän ei pitä tietenkään paikkaansa.

Koneen hallituksen puheenjohtaja ja pääomistaja Antti Herlin on todennut Helsingin Sanomien 6.6.2020 julkaistussa vaihtoehdoista seuraavaa: ”Vaihtoehtojen vähyys tekee asioista päättämisen helpommaksi, kun ei voi miettiä, mitä kaikkea voisi tehdä. Monet päättäjät myös tietävät, että silloin kun vaihtoehdot ovat vähissä, yleensä myös vastuunottajat ja neuvonantajat hupenevat ympäriltä. Saa tehdä päätöksiä ihan itse.”

 

Kommentteja

"Esitellään kokouksessa." jossakin asiassa saa miettimään, miksi esittelijä ei kerro kantaansa. Taktiikkaa vai osaamattomuutta?"

"Hallituksessa hyvä tapa keskustella ensin siitä, miten kukin näkee päätettävän asian, ongelman tai muun. Vasta sitten puhutaan ratkaisuista. Auttaa, jotta kaikilla jotakuinkin sama käsitys asioita."

"Kun mennään suoraan käsittelemään ratkaisuehdotusta, päädymme nopeasti ratkaisuun tietämättä oikeasti, mihin kysymykseen haemme ratkaisua. Jokaisella ihan eri asia mielessä!"

"Annan kiitosta valmistelijoille: pyrkivät ntamaan monipuolisen kuvat ja taustatiedot. Eivät tuputa vain yhtä vaihetoehtoa."

"Kokemus ja uteliaisuus auttavat. Oppii katsomaan ikään kuin kulmankin takaa asioita."

"Ennen kokousta on syytä kysellä ja jutella muiden kanssa. Helpompi mennä kokoukseen."

 

Katso verkkkurssit: mytalentia.fi

Uutiset Espoo.fi

Kustannustuen kolmas hakukierros alkaa 27.4. – Mukana yksinyrittäjätuki ja sulkemiskorvaus

Yritysten kustannustukea haetaan Valtiokonttorista. Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on...

Lue lisää »

Koronarokotukset Espoossa: Lisätietoa Vaxzevria-rokotteen käytöstä sekä 65-69-vuotiaiden mahdollisuudesta valita rokotteensa

THL on linjannut, että 65-69-vuotiaat voivat valita koronarokotteensa toukokuun alusta alkaen. Viime aikoina vuosina...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Returning to Campus: Elizabeth Kennedy

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »