web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Kokemuksia järjestöjen hallitustoiminnasta, osa 13: asioiden esittely

Esittely pohjana keskustelulle ja päätöksille

Asioita esitellään esityslistassa eri tavoin erilaisissa järjestöissä. Jos järjestössä on palkattua henkilökuntaa, esittely voi olla perusteellisempaa kuin järjestössä, joka toimii hallituksen jäsenten varassa. Käytännöt vaihtelevat eri tavoin. Esityslistassa voidaan kuvata lähtökohtaa eli ongelmaa, tarvetta tai muuta intressiä seikkaperäisesti taikka tyytyä vain yleisluontoiseen mainintaan sekä esittää yksi tai useampia ratkaisuvaihtoehtoja. Näissä vaihtoehdoissa saatetaan kiinnittää huomiota vain etuihin jättämällä mahdolliset ongelmakohdat käsittelemättä sekä sivuuttaa vaihtoehtojen mahdolliset lyhyen ja pitkän aikavälin vaikutusten arviointi. 

 

Kokonaan eri asia on, jos esityslistassa on vain käsiteltävien asioiden otsikot. Silloin hallituksen jäsenet joutuvat turvautumaan kokouksessa käytävään keskusteluun. Etiukäteisvalmistelu jää heikommaksi. Tätä menettelyä voidaan käyttää taktiikana, kun halutaan saada aikaan itselle mieluinen päätös ja jäsenet siihen suostuvat.

 

Kun hallituksen jäsen lukee jonkin asian esittelyä esitylistassa, hänen kannattaa muistaa, että esittelijä voi katsoa asioita suppeasti omasta näkökulmastaanon. Kuitenkin päättäjänä pitää pyrkiä miettimään asioita mahdollisimman monesta vinkkelistä. Samalla kannattaa muistaa se ajattelun vinouma, että helposti ajattelemme toisten tietävän jostakin asiasta saman, minkä itse tiedämme. Tämähän ei pitä tietenkään paikkaansa.

Koneen hallituksen puheenjohtaja ja pääomistaja Antti Herlin on todennut Helsingin Sanomien 6.6.2020 julkaistussa vaihtoehdoista seuraavaa: ”Vaihtoehtojen vähyys tekee asioista päättämisen helpommaksi, kun ei voi miettiä, mitä kaikkea voisi tehdä. Monet päättäjät myös tietävät, että silloin kun vaihtoehdot ovat vähissä, yleensä myös vastuunottajat ja neuvonantajat hupenevat ympäriltä. Saa tehdä päätöksiä ihan itse.”

 

Kommentteja

"Esitellään kokouksessa." jossakin asiassa saa miettimään, miksi esittelijä ei kerro kantaansa. Taktiikkaa vai osaamattomuutta?"

"Hallituksessa hyvä tapa keskustella ensin siitä, miten kukin näkee päätettävän asian, ongelman tai muun. Vasta sitten puhutaan ratkaisuista. Auttaa, jotta kaikilla jotakuinkin sama käsitys asioita."

"Kun mennään suoraan käsittelemään ratkaisuehdotusta, päädymme nopeasti ratkaisuun tietämättä oikeasti, mihin kysymykseen haemme ratkaisua. Jokaisella ihan eri asia mielessä!"

"Annan kiitosta valmistelijoille: pyrkivät ntamaan monipuolisen kuvat ja taustatiedot. Eivät tuputa vain yhtä vaihetoehtoa."

"Kokemus ja uteliaisuus auttavat. Oppii katsomaan ikään kuin kulmankin takaa asioita."

"Ennen kokousta on syytä kysellä ja jutella muiden kanssa. Helpompi mennä kokoukseen."

 

Katso verkkkurssit: mytalentia.fi

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Linda Hill: Curiosity

Lue lisää »

HBS Faculty Pick Trends to Watch in 2022

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »