web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Palaute oikealle henkilölle

 

Palaute oikealle henkilölle

 

Onnistunut palaute annetaan suoraan henkilölle, jonka toiminnasta kiitetään tai jonka toimintaan halutaan muulla tavalla vaikuttaa. Tämä merkitsee palautteen antamista suoraan ja henkilökohtaisesti, ei jonkun toisen kautta. Tällä vältetään tavallinen tapa puhua jonkun toiminnasta takanapäin ja jupista asioista ilman, että näkemykset koskaan kantautuvat sille, jonka toimintaa ne koskevat ja joka voi tehdä jotain asioille.

 

Työyhteisön ongelmathan syntyvät muun muassa seuraavista asioista:

 

Asioista ei yleensä puhuta, vaikka ihmiset ovat tyytymättömiä. Tyytymättömyydestä puhutaan luotettavalle kaverille, ei henkilölle itselleen. Toisen odotetaan muuttavan itse haitalliseksi koettua käyttäytymistään, vaikka asiasta ei hänelle kerrotakaan taikka asiasta puhutaan vihjaillen tai ylimalkaisesti. Jos tuo henkilö ei muuta käyttäytymistään, ajatellaan sen johtuvan hänen persoonallisuudestaan.

 

Syynä takanapäin puhumiseen voi olla esimerkiksi se, ettei uskalleta sanoa toiselle suoraan hankalia asioita. Pelätään loukkaantumista, yhteistyön vaikeutumista tai muita vaikeuksia. Yhtenä syynä voi olla myös se, ettei palautteen antaja usko vastaanottajaan kykyyn ja haluun muuttaa toimintaansa.

 

Suora palaute vaatii, että sen antaja tunnistaa ja tunnustaa oman vastuunsa. Varsinkin korjaavan palautteen antaminen on vaativampaa kuin jupina. Jos palautteen antaja ei usko omiin vaikuttamismahdollisuuksiinsa, hänellä on houkutuksena siirtyä käyttämään epäsuoria keinoja.

 

On selvää, ettei kenestäkään ole mukavaa saada joukolla mietittyä palautetta. Kuvittele, että työkaverisi sanoo: ”Kuulehan, me on tässä porukalla puhuttu yhdestä työtapaasi liittyvästä asiasta….” Millaisia ajatuksia heräisi? Miltä sinusta tuntuisi palautteen saajana?

 

Palautteen antaja onkin syytä seisoa sanojensa takana eikä piiloutua toisten selän taakse, vaikka suoraan puhuminen olisi pelottavaa ja vaikka ajattelisi sanottavalla olevan enemmän painoarvoa silloin, kun muutkin ovat samaa mieltä. Kannattaa välttää seuraavanlaista palautetta:

”Mehän olemme kaikki havainneet, palaverimme ovat huonosti valmisteltuja.”

”Kaikkihan ovat sitä mieltä, ettei tällaista voi sallia.”

 

Omana itsenä ja omasta puolesta puhuminen auttaa palautteen antajaa viestimään selkeästi. Samalla saajan on helppo pyytää tarkennuksia ja ymmärtää sanottua.

 

Hyvän voi kuitenkin panna kiertämään. Tämä tarkoittaa sitä, että palautteen antaja  kehuu toisen toimintaa jollekulle muulle kuin henkilölle itselleen. Tällainen selän takana tapahtuva kehuminen saattaa vaikuttaa myönteisesti työyhteisön ilmapiiriin. Sitä paitsi joillekin kehut menevät jopa paremmin perille, kun hän kuulee toimintaansa kehutun takanapäin. Tuolloin palaute ei ole ainakaan mielistelyä. Voit kokeilla itsekin: ala kehua työtovereitasi takanapäin ja kerro aina muiden kehut eteenpäin, ainakin asianosaiselle. Tällöinkin kannattaa muistaa, että myös positiivisen palautteen on syytä olla totta, havaintoihin perustuvaa ja rehellistä toimiakseen hyvin.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Linda Hill: Curiosity

Lue lisää »

HBS Faculty Pick Trends to Watch in 2022

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »