web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Monta tapaa saada palautetta

Palaute tuo helposti mieleen yksisuuntaisen kommunikaation, jossa joku toimii antajana ja toinen vastaanottajana. Tavoitteena pitää kuitenkin tavallisesti olla tasa-arvoinen, dialogiin perustuva vuorovaikutus. Tiimeissä annettava palaute saa omia vivahteitaan.

 

Palautteen antaja ja vastaanottaja ovat sidoksissa toisiinsa ja vaikuttavat toinen toisiinsa. Jokainen puheenvuoro, hiljaisuus tai kehonkielinen ilmaisu on samalla palautetta ja täydennystä jo annettuun palautteeseen. Palautetta voi saada monella tavalla: pyytämällä, pyytämättä, havainnoimalla.

Palautteen pyytäminen

Jos kokee saavansa liian vähän palautetta työstään, kannattaa pyytää palautetta vaikka seuraavasti:

”Miten onnistuin tänään?”

”Mitä minun kannattaisi tehdä toisin?”

 

Palautteen pyytäminen luottamuksen osoitus sen antajalle. Palautteen avulla saamme näkemyksiä ja ohjeita siitä, miten mahdollisesti voimme parantaa suoritustamme. Samalla on vältettävä kysymästä itseen henkilönä kohdistuvia mielipiteitä:

 ”Mitä pidät minusta?”

 ”Olenko mielestäsi hyvä työntekijä?”

Pyytämättä saatava palaute

Palautteesta puhuttaessa yleensä ajattelemme palautetta, jonka saamme pyytämättä esimieheltä, työkavereilta tai vaikka asiakkailta. Moni kokee käytännössä, ettei saa esimieheltään ainakaan riittävästi kannustavaa palautetta.

Palautetta on kuvattu esimerkiksi seuraavasti: ”Palautetta annetaan harvoin, varsinkaan positiivista. Ylemmän johdon kiitosfraasit juhlapuheissa lähinnä huvittavat. Arkitodellisuudessa toiminta on aivan muuta. Ei ymmärretä, että ihminen jaksaa paljon paremmin tehdä työtään ja tulokset paranevat, kun saa välillä kiitosta.”

Havainnoimalla saatava palaute

Saamme palautetta, kun teemme tietoisesti havaintoja erilaisissa tilanteissa. Esimerkiksi kokouksissa saamme monenlaista palautetta toinen toisiltamme. Voimme tarkkailla, miten havaitsemme puheenjohtajan ja muiden osallistujien käyttäytyvän? Miten aktiivisesti tai passiivisesti he osallistuvat keskusteluun? Keiden puheenvuoroja he erityisesti kommentoivat ja millä tavalla? Onko joku hiljaa?

Kokouksia voidaan videoita ja katsoa yhdessä vaikka seuraavia asioita: katsovatko ihmiset puhujaa ja toisiaan silmiin, keskittyykö joku kännykkäänsä kokousasioiden sijaan, näkyykö jonkun kasvoilta vahvoja tunteita, vaikka hän ei puhuisi mitään, ja miten ihmiset antavat sanatonta palautetta toisilleen esimerkiksi hyväksyvästi nyökkäämällä tai hymyilemällä?

Voimme tehdä tietoisesti havaintoja muiden huomautuksista ja kommenteista. Ryhdymme tietoisesti keräämään huomautuksia: kirjoitamme muistiin, millaisia kommentteja saamme eri yhteyksissä toiminnastamme, myönteisiä ja kielteisiä. Samoin merkitsemme muistiin sanatonta viestintää koskevia havaintoja. Kun olemme saaneet niitä mielestämme riittävästi, ryhdymme tarkastelemaan niitä. Yksi kehittymiskohde voi olla esimerkiksi se, että käytämme liian pitkiä ja puuduttavia puheenvuoroja kokouksissa.

Lisää Palautemestari-kirjasta.

 

 

 

 

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »