web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Merkelin ja Macronin ankkuri

Merkelin ja Macronin heittämä ankkuri

 

Merkelin ja Macronin ehdotus EU:n elvytyspaketista toimi heidän kannaltaan erinomaisena ankkurina asian jatkokäsittelyssä. Komissio esitti samansuuruista pakettia ja huippukokous hyväksyi muutamalla kuitenkin sisällön painotusta. Mistä ankkurivaikutuksessa on kysymys?

 

 

Avaustarjous vaikuttaa usein lopulliseen sopimukseen. Neuvottelussa ensiksi esitetty luku tulee kuin huomaamatta kiintopisteeksi, johon muut osapuolet vertaavat omia arviotaan. Erityisesti epävarmoissa ja moniselitteisissä tilanteissa ensiksi ilmaistut luvut ja muut tarjoukset toimivat vahvoina ankkureina, vaikka niillä ei olisi mitään tekemistä neuvoteltavien asioiden kanssa. Seuraava esimerkki valaisee asiaa.

 

Daniel Kahnemann ja Amos Tversky käyttivät kokessaan onnenpyörää. Siinä olivat luvut 0-100. Onnenpyörä oli kuitenkin rakennettu siten, että pysähtyi aina numeroiden 10 tai 65 kohdalle. Koehenkilöt olivat yliopisto-opiskelijoita.

Opiskelijoilta kysyttiin, oliko Afrikan maiden prosenttiosuus YK:n jäsenvaltioista suurempi vai pienempi kuin onnenpyörän kulloinkin näyttämä luku. Samalla kysyttiin, mikä oli paras arvaus valtioiden prosenttiosuudesta.

 

On selvää, ettei mikään numero välillä 1 - 100 sen paremmin kuin luvut 10 tai 65 voineet antaa mitään oikeata informaatiota annettuun tehtävään. Onnenpyörän luvut olisi pitänyt jättää kokonaan ottamatta huomioon. Todellisuudessa näin ei käynyt. Ryhmässä, joka pyöräytti luvun 10, keskimääräiseksi osuudeksi arvioitiin 25 prosenttia ja toisessa ryhmässä 45 prosenttia. Ryhmien välinen ero oli 20 prosenttiyksikköä. Siten täysin asian kuulumattomat luvut ankkuroivat kummankin ryhmän arviot. Tällaiset epävarmoja suureita koskevat arviot vääristyivät koehenkilöiden sitä tiedostamatta.

 

On mielenkiintoista kuvitella tilannetta, että Merkel ja Macron olisivat esittäneet paketin suuruudeksi vaikkapa 960 miljardia euroa 750 miljardin asemasta. Olisiko neuvottelut käyty tuon luvun pohjalta. Mikä olisi ollut lopputulos? Mistähän tuo 750 miljardia alun perin syntyi?

 

 

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »