web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Uhkailun tuloksellisuus?

Tuottaako uhkailu tuloksia?

 

Viime aikoina olemme kuulleet, miten maan hallitukseen osallistuvien hallituspuolueiden riveistä on kuulunut uhkauksia (Ohisalo, Leppä ja viimeksi Kärnä). Onko tästä tulossa tapa osoittaa hallituskumppaneille, että ollaan tosissaan vai onko uhkailu vain tapa kerätä huomiota? Onko uhkailusta todellista hyötyä?

 

Neuvotteluguru William Guru kehottaa kirjassaan ”Getting past no” varoittamaan uhkaamisen sijasta. Uhkaus on luonteeltaan hyökkäävä ja kertoo siitä, että uhkauksen esittäjä aikoo aiheuttaa toiselle osapuolelle vahinkoa, rangaistuksen tai vastaavaa. Se ilmaisee, mitä uhkauksen esittäjä aikoo tehdä, jos uhkauksen kohde ei toimi esittäjän haluamalla tavalla eli kieltäytyy noudattamasta uhkaajan tahtoa. Uhkailu korostaa vastakkainasettelua ja johtaa helposti voimainmittelöön. Uhkauksen esittäjän voi olla vaikea perääntyä menettämättä kasvojaan.

 

Varoitus on luonteeltaan neutraali. Se kertoo toiselle, mitä tapahtuu, jos esimerkiksi jotakin hallitusohjelmassa nimenomaisesti sovittua ei toteuteta. Varoitus kertoo kieltäytymisen seurauksista ikään kuin ne johtuisivat pikemminkin tilanteesta eikä toisesta osapuolesta. Varoitus osoittaa, että sen esittäjällä on vaihtoehtoisia toimintatapoja. Varoitus kunnioittaa toista osapuolta, ei hyökkää. Varoitus on mahdollista antaa myös ennakkovaroituksena: ”Jos tässä asiassa ei edetä yhdessä tarkoitetulla tavalla, …”

 

Mistä uhkailu voi sitten kertoa? Syitä on varmaan monia. Uhkauksen esittäjä voi haluta henkilökohtaista huomiota. Uhkaus voi ilmaista, että jokin asia on aidosti kynnys-kysymys uhkauksen esittäneelle osapuolelle. Uhkaus on myös voinut syntyä hetken mielijohteesta. Uhkauksella katsotaan toisten osapuolten reaktioita. Kerran toiminut uhkaus toistetaan samanlaisin odotuksin. Syitä voi olla monia muitakin.

 

Uhkailu näyttää kuuluvan ainakin ajoittain politiikkaan ja työmarkkinatoimintaan. Harvoin kuule liike-elämässä julkisista uhkauksista. Mikä käsitys sinulla on asiasta?

 

 

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Linda Hill: Curiosity

Lue lisää »

HBS Faculty Pick Trends to Watch in 2022

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »