web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Uhkailun tuloksellisuus?

Tuottaako uhkailu tuloksia?

 

Viime aikoina olemme kuulleet, miten maan hallitukseen osallistuvien hallituspuolueiden riveistä on kuulunut uhkauksia (Ohisalo, Leppä ja viimeksi Kärnä). Onko tästä tulossa tapa osoittaa hallituskumppaneille, että ollaan tosissaan vai onko uhkailu vain tapa kerätä huomiota? Onko uhkailusta todellista hyötyä?

 

Neuvotteluguru William Guru kehottaa kirjassaan ”Getting past no” varoittamaan uhkaamisen sijasta. Uhkaus on luonteeltaan hyökkäävä ja kertoo siitä, että uhkauksen esittäjä aikoo aiheuttaa toiselle osapuolelle vahinkoa, rangaistuksen tai vastaavaa. Se ilmaisee, mitä uhkauksen esittäjä aikoo tehdä, jos uhkauksen kohde ei toimi esittäjän haluamalla tavalla eli kieltäytyy noudattamasta uhkaajan tahtoa. Uhkailu korostaa vastakkainasettelua ja johtaa helposti voimainmittelöön. Uhkauksen esittäjän voi olla vaikea perääntyä menettämättä kasvojaan.

 

Varoitus on luonteeltaan neutraali. Se kertoo toiselle, mitä tapahtuu, jos esimerkiksi jotakin hallitusohjelmassa nimenomaisesti sovittua ei toteuteta. Varoitus kertoo kieltäytymisen seurauksista ikään kuin ne johtuisivat pikemminkin tilanteesta eikä toisesta osapuolesta. Varoitus osoittaa, että sen esittäjällä on vaihtoehtoisia toimintatapoja. Varoitus kunnioittaa toista osapuolta, ei hyökkää. Varoitus on mahdollista antaa myös ennakkovaroituksena: ”Jos tässä asiassa ei edetä yhdessä tarkoitetulla tavalla, …”

 

Mistä uhkailu voi sitten kertoa? Syitä on varmaan monia. Uhkauksen esittäjä voi haluta henkilökohtaista huomiota. Uhkaus voi ilmaista, että jokin asia on aidosti kynnys-kysymys uhkauksen esittäneelle osapuolelle. Uhkaus on myös voinut syntyä hetken mielijohteesta. Uhkauksella katsotaan toisten osapuolten reaktioita. Kerran toiminut uhkaus toistetaan samanlaisin odotuksin. Syitä voi olla monia muitakin.

 

Uhkailu näyttää kuuluvan ainakin ajoittain politiikkaan ja työmarkkinatoimintaan. Harvoin kuule liike-elämässä julkisista uhkauksista. Mikä käsitys sinulla on asiasta?

 

 

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »