web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Saako kokouskutsu vipinää aikaan?

Mitä kokouskutsu saa aikaan?

 

Taasko pitää mennä päiväksi tai illaksi istumaan ja kuuntelemaan samoja jorinoita? Onpa kiva tavata kavereita kesäloman jälkeen. Mistähän saisin lisää asiantuntijatietoa, jotta voin muodostaa kantani tähän asiaan? Mitä puheenjohtaja on ajatellut, kun on taas ottanut tämän asian esityslistalle? Soittelenkin mahdollisimman monelle hallituksen jäsenelle, jotta saan käsityksen siitä, millaisia ajatuksia asia herättää ja miten kukin ymmärtää tilanteen. Tässä muutamia näkemyksiä siitä, millaisia ajatuksia, tuntemuksia ja toimintaa kokous-kutsu voi saada aikaan.

 

Kokouksen koollekutsuja ja valmistelijat eivät välttämättä ajattele, millaisia ajatuksia kokouskutsu ja siihen liitetty esityslista saavat vastaanottajissa aikaan. Käytännössä eri osallistujat ajattelevat ja toimivat hyvinkin eri tavoin. Seuraavassa muutamia näkökohtia.

 

Ihmiskeskeiset osallistujat menevät mielellään kokoukseen. jossa on hyvä henki ja joissa voi keskustella muistakin kuin vain esityslistalla olevista asioista. Psykologisessa turvallisessa ilmapiirissä voi kokea aitoa me-henkeä. Jotkut voivat nauttia siitä, että pääsevät esittämään kokouksessa lennokkaita uusia ideoita ja loistamaan ”kukkona tuntiolla”.

 

Tehtäväkeskeisten ihmisten huomio kohdistuu nimenomaan päätettäviin asioihin. Jotkut pitävät tärkeänä, että asiat on selvitetty perinpohjaisesti ja että heillä on mahdollisuus saada myös kokouksessa lisäselvitystä asioihin. Heil-le on tärkeää saada mahdollisimman kattavat tosiasiat päätösten pohjaksi. Hänelle kokous merkitsee myös mahdollisuutta osoittaa omaa asiantuntemustaan ja kasvattaa sitä. Henkilösuhteet eivät paina vaakakupissa samalla tavalla kuin ihmiskeskeisillä osallistujilla.

 

Jotkut toiset taas kiinnittävät huomionsa tavoitteisiin ja kunkin asian kokonaisuuteen. He sivuuttavat heidän mielestään tois-arvoiset yksityiskohdat. Heille olennaista on, että kokouksessa voidaan aikanaan edetä ripeästi päätöksiin turhia jaarittelematta. He varautuvat esittämään varmat kannanottonsa painokkaasti ja tarvittaessa niitä voimakkaasti puolustaen.

 

Hallitustaipaleen alussa oleva jäsen saattaa varautua olemaan sivusta seuraajan roolissa varsinkin silloin, jos hän kokee osaamattomuutta ja epävarmuutta. Vaikka hän perehtyy asioihin, hän varoo ottamasta liian tiukkoja kantoja puolesta tai vastaan. Hallitustehtävästä luopuva taas voi vain odottaa kauden päättymistä. Hänelle ei ole enää suurtakaan merkitystä sillä, millaisia asioita on käsittelyssä.

 

Joku osallistuja havaitsee kokouksessa tilaisuuden puuttua asiaan, jota on hänen mielestään valmisteltu huonosti, ja valmistautuu kamp-pailemaan.

 

Luonnollisesti jokainen perehtyy asioihin omalla tyypillisellä tavallaan. Siinä, missä joku tutustuu ainakin alustavasti asioihin mahdollisimman nopeasti kutsun ja esityslistan saatuaan, joku toinen lykkää perehtymistä viime hetkeen. Jotkut ottavat yhteyttä valmistelijoihin, muihin päättäjiin ja mahdollisesti verkostojensa ihmisiin, jotkut toiset taas pohtivat asioita itsekseen. Kaikki tämä vaikuttaa siihen, millaisella tietopohjalla, näkemyksin ja odotuksin osallistujat menevät kokoukseen. Mikä on oma tapasi? Mikä siinä on hyvää ja mikä muutettavaa?

 

 

 

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Linda Hill: Curiosity

Lue lisää »

HBS Faculty Pick Trends to Watch in 2022

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »