web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Järjestön hallitus ja tekoäly

 

Hallituksen puheenjohtaja ja jäsenet ovat päivittäin tekemisissä tekoälyn kanssa, vaikka eivät asiaa ajattelisikaan. Kun he ostavat verkkokaupasta, käyttävät vaikkapa Facebookia, Twitteriä tai Ylen Uutisvahtia, hakukoneet personoivat sisältöjä aikaisemman käyttäytymisen ja muiden samantyyppisesti käyttäytyvien ihmisten toiminnan perusteella. Heille suositellaan erilaisia asioita. Suositukset perustuvat algoritmeihin. Ne ovat yksityiskohtaisia kuvauksia tai ohjeita siitä, miten tehtävä tai prosessi suoritetaan.

Selvittelin kuukausia sitten sitä muutamista isosta pörssiyhtiöistä ja ammattijärjestöistä, käytetäänkö ja millä tavalla tekoälyä hyväksi hallitusten päätöksenteossa. Vastauksena oli, ettei vielä käytetä. Joissakin vastauksissa kerrottiin, että asia on harkinnassa ja selvitettävänä. Yksi vastaaja kysyi, mitä tarkoitin tekoälyllä tässä yhteydessä.

Tekoäly tarjoaa joka tapauksessa monenlaisia mahdollisuuksia. Koneoppiminen on päätöksenteon automatisoimista. Siinä algoritmeja käyttäen yhdistellään dataa, koodia ja eri analyysimenetelmiä. Sen perustana on pitää olla riittävä tietovarasto, joka täydentyy koko ajan ja joka mahdollistaa jatkuvan oppimisen. Siten jäsenmäärältään pienet järjestöt eivät pysty hyödyntämään koneoppimista samassa laajuudessa ja samalla tavalla kuin isot järjestöt.

Koneoppimisen tavoitteena on yleisesti pätevien sääntöjen ja säännönmukaisuuksien löytyminen datasta, ymmärryksen lisääminen ja saatujen tulosten perusteella suorituskyvyn paraneminen kyseisellä alueella. Koneoppimisen avulla dataa siis mallinnetaan käyttäjille hyödyllisiksi konkreettisiksi tuloksiksi. Tämä luonnollisesti edellyttää, että ongelma on ymmärretty ja määritelty riittävän tarkasti. Esimerkiksi saatujen ennusteiden perusteella on mahdollisuus reagoida tuleviin muutoksiin. Sitä varten tekoälyn tuottamia raportteja ja tuloksia tulee osata lukea ja käyttää toiminnan hyödyksi.  

 

Hallituksen rooli. Hallituksen puheenjohtajan ja jäsenten on pyrittävä ymmärtämään yhä paremmin toimintaympäristön muutoksia sekä jäsenistön käyttäytymistä, hankittava itse ja saatava järjestöltään toimintaan vaikuttavaa olennaista tietoa, ennakoitava tulevia tapahtumia, havaittava mahdollisia riskejä toiminnalle ja suodatettava tietoa voidakseen tehdä jäseniä hyödyttäviä päätöksiä.

 

Tässä tekoäly voi auttaa monin tavoin. Parhaimmillaan hallitus saa käyttöönsä esimerkiksi aikaisempaa kuvaavampia ja kattavampia ennusteita jonkin asian kehityksestä. Lisää asiasta tulossa olevilla verkkokursseilla "Vaikuta järjestösi hallituksessa" ja "Pyritkö järjestön puheenjohtajaksi?"

 

 

 

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »