web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Järjestön hallitus ja tekoäly

 

Hallituksen puheenjohtaja ja jäsenet ovat päivittäin tekemisissä tekoälyn kanssa, vaikka eivät asiaa ajattelisikaan. Kun he ostavat verkkokaupasta, käyttävät vaikkapa Facebookia, Twitteriä tai Ylen Uutisvahtia, hakukoneet personoivat sisältöjä aikaisemman käyttäytymisen ja muiden samantyyppisesti käyttäytyvien ihmisten toiminnan perusteella. Heille suositellaan erilaisia asioita. Suositukset perustuvat algoritmeihin. Ne ovat yksityiskohtaisia kuvauksia tai ohjeita siitä, miten tehtävä tai prosessi suoritetaan.

Selvittelin kuukausia sitten sitä muutamista isosta pörssiyhtiöistä ja ammattijärjestöistä, käytetäänkö ja millä tavalla tekoälyä hyväksi hallitusten päätöksenteossa. Vastauksena oli, ettei vielä käytetä. Joissakin vastauksissa kerrottiin, että asia on harkinnassa ja selvitettävänä. Yksi vastaaja kysyi, mitä tarkoitin tekoälyllä tässä yhteydessä.

Tekoäly tarjoaa joka tapauksessa monenlaisia mahdollisuuksia. Koneoppiminen on päätöksenteon automatisoimista. Siinä algoritmeja käyttäen yhdistellään dataa, koodia ja eri analyysimenetelmiä. Sen perustana on pitää olla riittävä tietovarasto, joka täydentyy koko ajan ja joka mahdollistaa jatkuvan oppimisen. Siten jäsenmäärältään pienet järjestöt eivät pysty hyödyntämään koneoppimista samassa laajuudessa ja samalla tavalla kuin isot järjestöt.

Koneoppimisen tavoitteena on yleisesti pätevien sääntöjen ja säännönmukaisuuksien löytyminen datasta, ymmärryksen lisääminen ja saatujen tulosten perusteella suorituskyvyn paraneminen kyseisellä alueella. Koneoppimisen avulla dataa siis mallinnetaan käyttäjille hyödyllisiksi konkreettisiksi tuloksiksi. Tämä luonnollisesti edellyttää, että ongelma on ymmärretty ja määritelty riittävän tarkasti. Esimerkiksi saatujen ennusteiden perusteella on mahdollisuus reagoida tuleviin muutoksiin. Sitä varten tekoälyn tuottamia raportteja ja tuloksia tulee osata lukea ja käyttää toiminnan hyödyksi.  

 

Hallituksen rooli. Hallituksen puheenjohtajan ja jäsenten on pyrittävä ymmärtämään yhä paremmin toimintaympäristön muutoksia sekä jäsenistön käyttäytymistä, hankittava itse ja saatava järjestöltään toimintaan vaikuttavaa olennaista tietoa, ennakoitava tulevia tapahtumia, havaittava mahdollisia riskejä toiminnalle ja suodatettava tietoa voidakseen tehdä jäseniä hyödyttäviä päätöksiä.

 

Tässä tekoäly voi auttaa monin tavoin. Parhaimmillaan hallitus saa käyttöönsä esimerkiksi aikaisempaa kuvaavampia ja kattavampia ennusteita jonkin asian kehityksestä. Lisää asiasta tulossa olevilla verkkokursseilla "Vaikuta järjestösi hallituksessa" ja "Pyritkö järjestön puheenjohtajaksi?"

 

 

 

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »