web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Väittelystä dialogiin

Väittelystä dialogiin hallituksessa

 

 Kokouksessa osallistujat käyvät erilaista keskustelua. Aikaisemmin olen käsitellyt kysymistä ja kuuntelua. Ne ovat olennainen osa keskustelua.

 

Keskustelukulttuuri vaikuttaa siihen, millaista keskustelua pidetään kokouksessa suotavana ja hyväksyttävänä. Keskustelun ulottuvuuksia voidaan havainnollistaa siten että toisessa ääripäässä on raaka (tiukka) debatti, väittely ja toisessa dialogi. Niiden väissä ovat tavanomainen keskustelu ja taitava keskustelu.

 

Dialogin käyminen ei ole helppoa, varsinkin, jos hallituksen jäsenet ovat tottuneet ottamaan tiukasti kantaa omien ennakko-oletusten ja uskomustensa mukaisesti.

 

Tiukasti väittelevä puhuja keskittyy esittelemään ja puolustamaan vahvasti omaa kantaansa. Hän haluaa voittaa. Hän on valmis vastustamaan omista ideoistaan ja näkökannoistaan poikkeavia asioita.

 

Tavanomaisessa keskustelussa omien näkökantojen puolustaminen ei ole yhtä vahvaa kuin tiukassa väittelyssä. Jäsenet ovat sovinnaisia. Toki oma etu on tällöinkin etusijalla. He pyrkivät taivuttelemaan muita puolelleen ja myymään ideoitaan.

 

Taitavassa keskustelussa jäsenet pyrkivät tasavertaisuuteen. He ovat valmiita yhteistyöhön, kyselevät ja ovat valmiita tutkimaan yhdessä asioita ja tekemään valintoja.

 

Dialogissa jäsenet hyväksyvät sen, että sanojen, ajatusten ja ideoiden merkityssuhteiden välillä on tilaa ja väljyyttä. Yllättävät merkitykset voivat risteillä merkitysten virrassa. Asiat, jotka saattoivat alun perin tuntua mahdot-tomilta, tulevat mahdollisiksi.

 

Lisää asiasta verkkokurssien ”Vaikuta järjestösi hallituksessa” käsikirjassa, joka ilmestyy www.mytalentia.fi-sivustolla jonkin ajan kuluttua.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »