web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Kuuntelu kokouksissa, jatkuu

Kuunteleminen kokouksissa, jatkuu

 

Voimme kuunnella kokouksissa. Siitä huolimatta emme aina kuule, mitä toiset sanovat. Tämä johtuu usein sitä, ettemme aina keskity riittävästi tilanteeseen, emme kohdista huomiotamme kuunneltavaan henkilöön ja tulkitse puhetta ja muuta viestintää omalla persoonallisella tavallamme. Meidän voi olla vaikeaa pysähtyä kuuntelemaan siten, että antaisimme kuulemamme päästä tietoisuuteemme.

 

Jos kysymme itseltämme: ”Mitä tuo toinen ihminen yrittää sanoa? Millaisia tunteita hän näyttää ilmentävän? Mitä tunteita minussa herää?”, voimme päästä kuuntelussa tavanomaista syvemmälle.

 

Syitä pinnalliseen kuunteluun voi olla monia. Saatamme esimerkiksi asennoitua puhujaan vahvasti ennakkokäsitystemme mukaisesti. Voimme kokea itsemme niin ylivoimaisen osaavaksi. Koemme melkeinpä velvollisuudeksemme kertoa, miten jokin asia kannattaisi mielestämme hoitaa. Joistakin hallituksen jäsenistä pidämme ja joistakin emme. Voimme pitää jotakuta kilpailijanamme ja tuntea kateutta häntä kohtaan.

 

Jos suhtaudumme puhujaan kielteisesti, sivuutamme helposti olennaisen osan hänen sanomisistaan. Jonkin asian kuuleminen voi myös herättää meissä sellaisia tunteita, ettemme halua asian pääsevän tietoisuuteemme. Voimme myös tehdä keskittyneesti muistiinpanoja ja menetämme osan kuulemastamme.

 

Kokouksissa on aika tavallista, että ainakin osa osallistujista vilkuilee kokouksen aikana kännykkää ja vastailee viesteihin.

 

On mahdollista sekin, että samanaikaisesti mietimme esimerkiksi perheasioita ja yritämme jakaa huomion kahtaalle. Voimme keskittyä sanomaan oman mielipiteemme asiasta taikka kommentoimaan toisen ehdotusta niin innokkaasti, ettei meillä riitä kärsivällisyyttä pysähtyä kuulemaan.

 

Aktiivista, syvällistä kuuntelua auttaa se, että vältämme ja lykkäämme kuulemamme välitöntä arvioimista. Annamme kuullun asian vertauskuvallisesti kellua. Silloin olemme havainnoivan tarkkailijan roolissa. Luomme hyväksyvää ja arvostavaa ilmapiiriä. Rohkaisemme puhujaa kysymyksin ja muulla tavoin ilmaisemaan itseään hänelle ominaisella, persoonallisella tavallaan.

 

Kannattaa muistaa, että kuuntelemisessa on monia kerrostumia esimerkiksi seuraavasti:

 

Kuunnellaan aktiivisesti, empaattisesti.

Kuullaan, mutta ei oikeasti kuunnella.

Kuunnellaan jaksottaisesti tai sykäyksittäin. Tätä voidaan

   sanoa myös pirstoutuneeksi kuunteluksi.

 

Nämä kuuntelemisen kerrostumat vaikuttavat siihen, miten tehokasta kuuntelu on. Näistä kerrostumista empaattinen kuuntelu on vaativinta. Tällöin kuuntelija antautuu aktiivisesti kuuntelemaan toista ilman kriittistä arviointia tai arvostelua. Hän osoittaa kiinnotuksensa, lykkää kritiikkiä, kyselee ja tarkistaa, havaitsee puheen keskeisen sisällön ja kiinnittää huomiota yksityiskohtien lisäksi toisen ja oman tunnetilaan sekä kokonaisuuteen.

 

Aktiivinen kuulija on kuunteluprosessissa aktiivinen ja kumppania arvostava osapuoli. Hän esittää tarkentavia kysymyksiä ja kom-mentteja vaikkapa seuraavasti: ”Tätäkö tarkoitit?”, ”Voitko selventää tuota?” tai ”Kerrotko lisää!”

 

Lisää kuuntelemisesta verkkokurssien Vaikuta järjestösi hallituksessa ja Pyritkö järjestön puheenjohtajaksi? -käsikirjoista ja muusta aineistosta.

 

 

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »