web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Hallituksen jäsenen rooleja

Ihmisillä on järjestön hallituksen kokouksessa erilaisia rooleja. Jotkut tekevät mielellään tarkentavia kysymyksiä ja haluavat käydä periaatteellista keskustelua asioista. Joku on kunnostautunut aloitteiden tekijänä ja joku toinen kannattaa näitä ehdotuksia. Jollakin voi olla epäilijän rooli. Hän pyrkii kyseenalaistamaan asiaa kuin. Joku on auktoriteettiuskoinen. Hän seuraa tarkasti puheenjohtajan tai muun hänen silmissään auktoriteettia edustavan ihmisen mielipiteitä. Jollakin voi olla vastustajan aseistus: hän on valmis ampumaan alas kaikki vähänkin totutusta poikkeavat ehdotukset. 

Harvinaista ei ole sellainensekään, ettei osallistujalla  itsellään ole kokousasioiden suhteen mitään tavoitteita. Hän osallistuu tunnollisesti kaikkiin niihin kokouksiin, joihin saa kutsun. Hän on tyytyväinen siihen, että muut puhuvat ja että hän voi katsella sivusta ikään kuin orrella istuen, mitä muut puuhaavat. Hänestä ei ole juuri haittaa, mutta ei myöskään mitään hyötyä. Harmillisinta on se, että hän voi olla jopa vuosia kokouksissa käyttämättä yhtään puheenvuoroa. Hänet valitaan konkarina uudelleen, koska valitsijat eivät tiedä totuutta.

Yhden asian ajamisesta kiinnostunut ihminen on kiinnostunut vain juuri häntä edustavan pienen jäsenryhmän asioista. Koska useimmat asiat eivät koske puhtaasti tätä ryhmää, hän voi omasta mielestään huoletta jättäytyä näiden asioiden käsittelyn ajaksi sivusta seuraajaksi ja terävöityä taas silloin, kun asia koske juuri hänen ryhmäänsä. Asia ei häntä itseään vaivaa. Hänethän on valittu nimenomaan oman ryhmän puolestapuhujaksi.

Hallituksen jäsenet eivät tietenkään ole aina rooliensa vankeja. Eri asioissa he toimivat eri tavoin. Omaksutut roolit voivat heijastua myös puheenvuotoihin. Siitä seuraavassa jutussa.

Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »