web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Vaihtoehdot järjestöjen päätöksenteossa

Ratkaisuvaihtoehdot päätöksenteossa

 

Kun ongelma on määritelty ja analysoitu, tavoite asetettu ja kriteereistä päätetty, on aika tuottaa ratkaisuvaihtoehtoja.  On tärkeää, että ratkaisuvaihtoehtoja tuotetaan vasta valintakriteerien valitsemisen jälkeen. Kriteerien pitää heijastella sitä, millaisia ratkaisuvaihtoehtoja ryhdytään hakemaan. Kriteerit ovat tienviittoja.

 

Järjestöissä, joissa palkatut toimihenkilöt valmistelevat hallituksen päätettävät asiat, valmistelijoiden on tärkeää tietää kriteerit, joilla päätösvaihtoehtoja arvioidaan. Tältä pohjalta he voivat valmistella erilaisia vaihtoehtoja päätösten pohjaksi.

 

Vaihtoehtojen tuottamisessa kannattaa hyödyntää erilaisia luovia työmenetelmiä. Tässä vaiheessa ei mitään ideoita kritisoida tai sensuroida. Ratkaisuun pyrittäessä ”huonot” ideat ja ”mahdottomilta” vaikuttavat ratkaisuvaihtoehdot ovat tärkeitä. Niitä yhdistelemällä saatetaan myöhemmin löytää ratkaisu, joka tuottaa optimaalisen päätöksen.

 

Tyypillisesti vaihtoehtoja ei edes ryhdytä kunnolla miettimään, jos jokin idea tuntuu jo valmiiksi riittävän. Vahvan aseman omaavan puheenjohtajan ilmoittama tiukka kanta voi vaikuttaa siihen, että iso osa jäsenistä on valmiina mukautumaan tuon kannan mukaiseen ratkaisuun.

 

Tutulta saattaa kuulostaa ilmaus ”tuohan on ihan hyvä idea, mutta…”. Tällaiset karikot voi helposti välttää luopumalla mutta-sanasta. Käyttökelpoinen tapa on jatkaa toisen esittämää ajatusta vaikkapa seuraavasti. ”…ja sen   hyvän puolen esille otetuista ideoista.

 

Kannattaako hallitukselle sitten esittää vaikkapa viittä eri vaihtoehtoa? Tuskinpa, koska päätöstilanteessa ajaudutaan helposti sattumanvaraiseen päätökseen.

 

Millaisia kokemuksia sinulla on järjestöjen päätöksenteosta? Esitetäänkö päättäjille vain yksi vai useampia vaihtoehtoja hyvine ja heikkoine puolineen sekä arvioituine vaikutuksineen? Miten tilannetta voi korjata? Mitä voit itse tehdä?

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Linda Hill: Curiosity

Lue lisää »

HBS Faculty Pick Trends to Watch in 2022

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »