web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Havainto- ja ajatteluharhat

Havainto- ja ajatteluharhat tai vinoumat

 

Järjestöjen päätöksentekoon sisältyy siinä missä kaikkeen inhimilliseen toimintaan monenlaisia virheen mahdollisuuksia. Vaikka päättäjät yrittävät toimia järkevästi, monet tekijät ovat ohjaamassa harhapolulle. Puhutaan havaintojen ja ajattelun harhoista tai vinoumista.

 

Uudessa tilanteessa jokaisella on taipumuksena tehdä oletuksia aikaisempien kokemusten, muistikuvien, vertauskuvien, mielleyhtymien ja syy- ja seuraussuhteiden perusteella. Tunnemuistotkin vaikuttavat ajatuksiin siitä, mihin asioihin omasta mielestä kannattaa kiinnittää huomiota ja millainen päätös tuntuu järkevältä.

 

Harhaanjohtavat muistot saavat nykyiset ja menneisyydessä tapahtuneet asiat ja tapahtumat näyttämään samoilta merkittävistä eroista huolimatta. Tällöin ei kiinnitetä huomiota tilanteiden eroihin ja niiden vaikutuksiin. Päätökset perustetaan vääriin oletuksiin. Esimerkiksi aikaisemmin menestyksekkääksi osoittautunut jäsenhankintakampanja voi toisenlaisessa tilanteessa osoittautua kalliiksi ja tuloksettomaksi. Muistikuvat eivät ole koskaan täysin samoja kuin aikaisemmin todella tapahtuneet asiat.

 

Harhat ja vinoumat johtuvat monista eri syistä. Niitä on hyvin monenlaisia. Niitä voidaan pyrkiä välttämään eri tavoin. Näistä asioista kerron lisää tulossa olevilla verkkokursseilla: Vaikuta järjestösi hallituksessa ja Pyritkö järjestön puheenjohtajaksi. Kurssi tulee mytalentia.fi-sivustolle.

Uutiset Espoo.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseutu purkaa ensin nuorten rajoituksia ja avaa alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »

The signals of spring

It was 7am when I stood on the back deck breaking up ice in the birdbath so I could refill it with fresh water for the...

Lue lisää »