web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Mittarit ja kriteerit tavoitteiden asettamisessa

Järjestön tavoitteiden tarkoituksena on ohjata hallituksen ja muiden toimijoiden toimintaa. Tämä onnistuu vain silloin, kun tavoitteiden toteutumista arvioidaan etukäteen asetetuilla mittareilla tai muulla luotettavalla tavalla. Mittarien avulla nähdään, toteutuuko toiminta tarkoitetulla tavalla ja missä asioissa esiintyy poikkeavuuksia. Samalla voidaan arvioida poikkeamisen syitä ja seurauksia, jotta voidaan ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin.

 

Jos järjestö asettaa tavoitteeksi jäsenmäärän kasvattamisen vaikkapa viidellä prosentilla, yhtenä mittarina on kasvuprosentti. Pelkkä kasvu ei yksin kuvaa onnistumista, ellei samalla oteta huomioon muutoksia eronneiden määrässä suhteessa koko jäsenmäärään. Jos kasvu on suunnitelmien mukaista, mutta samalla eronneita on suhteellisesti aikaisempaa enemmän, tilanne voi kertoa heikosta sitoutumisesta järjestöön. Tuolloin jäsenhankintaan on käytetty paljon voimavaroja, joita olisi kannattanut käyttää jo jäseninä olevien palvelujen kehittämiseen ja osallistumismahdollisuuksien luomiseen.

 

Hallituksen kannattaa käyttää riittävästi aikaa mittarien laatimiseen, jotta tavoiteasettelussa onnistutaan. Jokaisessa järjestössä mittarit asetetaan omista lähtökohdista, kun otetaan huomioon järjestön missio, visio ja nimenomaan strategiset tavoitteet. Tuolloin mittareina voivat olla esimerkiksi seuraavanlaiset asiat: järjestön tunnettuus, jäsentyytyväisyys ja -uskollisuus (net promoter score jne), jäsenten osallistumisaste järjestön toimintaan, nuorten osuus toiminnassa, äänestysaktiivisuus vaaleissa, koulutukseen osallistuvien määrä, henkilöstön vaihtuvuus (isoissa järjestöissä), luottamusmiesten kouluttautumisaste jne.

 

#järjestö  #tavoitteet ja mittarit  #kriteerit

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »