web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Luottamus työmarkkinoilla

Työehtosopimuskierros on tähän mennessä kiteytynyt kiistaan kiky-tunneista. Työntekijäpuoli on katsonut, että ne sovittiin määräaikaisiksi, työnantajat ovat pitäneet niitä pysyvinä järjestelyinä. On helppo ulkopuolisena yhtyä Laatusen Helsingin Sanomissa 27.2.2020 julkaistussa jutussa ilmaisemaan ajatukseen siitä, että tunnit sovittiin määräaikaiseksi järjestelyksi. Miten ihmeessä asiasta olisi muutoin syntynyt kiistaa? Eivät kai osapuolet ole niin eri tavoin ole voineet uskoa sopineensa. Julkisen sektorin lomarahaleikkauskin sovittiin määräaikaiseksi.

Tähän mennessä tehdyissä sopimuksissa kiky-tunnit on sellaisinaan poistettu ja vastaavasti on sovittu erilaisista joustoista kuten lisätöistä. Osapuolet ovat tulleet toisiaan vastaan erilaisin myönnytyksin. Työnantajatkin ovat vastoin tiukkoja kantoja antaneet periksi julkisista tiukoista kannoistaan. Kun ajatellaan eri osapuolille aiheutuneita isojakin menetyksiä, joutuu kysymään, mitä kaikesta tästä on opittu vai onko mitään. Mitä on tapahtunut osapuolten väliselle luottamuspääomalle?

Kuten ministeri ja SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Ihalainen jokin aika sitten tv:ssa totesi, työmarkkinoilla tarvittaisiin lisää luottamusta. Nyt näyttää ihan muulta. Toivoa sopii, ettei työmarkkinoilla nyt nähty tilanne ihan kohta toistu. Maamme pärjää kovassa kansainvälisessä kilpailussa vain sillä, että täällä pystytään sopimaan asioista siten, että vientiteollisuuden ulkomaiset kumppanit pystyvät luottamaan yrityksiimme. Yhteistyö ja pyrkimys win-win-tuloksiin työmarkkinoilla on kaikkien etu. Se vaatii keskinäistä luottamusta, jotta eri intresseihin löydetään kaikkien hyväksyttävissä olevia ratkaisuja.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »