web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tietotori

Eri mieltä tulevista tapahtumista – tee tulevaisuussopimus

Neuvotteluihin liittyy monenlaisia epävarmuustekijöitä. Neuvottelijat saattavat muuten hyvästä yhteistyöstä ja keskinäisestä luottamuksesta riippumatta ajautua umpikujaan sen vuoksi, etteivät he pääse yksimielisyyteen siitä, mitä käytännössä tapahtuu. Silloin ratkaisun voi tarjota niin sanottu sattumanvara- tai tulevaisuussopimus (contingent contract).

 

Neuvottelussa osapuolilla ei erilaista tietoa neuvottelun kohteena olevista asioista. Esimerkiksi kattourakoitsijalla voi olla vuosikymmenten kokemus siitä, miten paljon jokin kattoremontti kestää. Toki aina tulee yllätyksiä. Urakoitsija varautuu niihin eri tavoin tarjouksessaan. Tilaaja voi ajatella, että urakoitsijan ilmoittama aika on liian optimistinen tai mahdollisesti pessimistinen. Asiassa ei päästä yksimielisyyteen.

 

Toinen esimerkki on vaikka kirjailijan tekijänpalkkio. Kirjailija ja kustantaja näkevät kirjan myyntimahdollisuudet erilaisina.

 

Sen sijaan, että neuvotteluosapuolet kiistelisivät siitä, kumpi on oikeassa tulevaisuuden suhteen, he voivat säilyttää omat oletuksensa ja välttää keskinäisen kamppailun tekemällä tulevaisuussopimuksen. Tällainen sopimus on muotoa ”Jos … tapahtuu, niin…” Tällä tavalla neuvottelijat vähentävät kumpikin omaa tulevaisuuden tapahtumia koskevaa riskiään. Kattourakkaa koskevassa esimerkissä tilaaja voisi maksaa bonusta, mikäli urakoitsija saisi työn valmiiksi etuajassa, ja vastaavasti urakoitsija makaisi hyvityssakkoa jokaiselta viikolta, jolloin urakka viivästyy. Tekijänpalkkioasiassa osapuolet voivat sopia siitä, että kirjailijan tekijänpalkkio on viisi prosenttiyksikköä peruspalkkiotprosenttia korkeampi sen jälkeen, jos kirjaa myydään yli 5 000 kappaletta. Vastaavalla tavalla työmarkkinaneuvotteluissa sovittaisiin jonkin palkkion maksamisesta.

 

Tulevaisuussopimus edellyttää, että molemmilla osapuolilla on mahdollisimman hyvät tiedot asiasta. Muutoin esimerkiksi urakoitsija saattaa ehdottaa itselleen mieleistä aikataulua turvatakseen bonuksen.  Osapuolilla on myös oltava hyvää asiantuntemusta sopimuksen laatimisessa, jotta se voidaan tarvittaessa panna täytäntöön tarkoitetulla tavalla.

Tulevaisuussopimuksella on monia hyötyjä. Ei vähiten siinä, että osapuolet voivat säilyttää uskomuksensa ja välttää uudet neuvottelut olosuhteiden muuttuessa.

Lisää asiasta verkkokurssilla:

 

 

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

Professor Kash Rangan: Enlightening

Lue lisää »

Vault: How to be a Moral Leader: Sandra Sucher Reads The Making of the Atomic Bomb

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

A few of my favorite things

Neighborhood holiday lights are sparkling and candles are flickering in the windows of the houses in our small town....

Lue lisää »

Gratitude for the one who is always with you

I’m 24 years-old standing in a bathroom no bigger than a linen closet, staring at my bloodshot eyes in a mirror....

Lue lisää »