web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Hoitohenkilöstön sopimusneuvottelujen ja työtilanteen monet kasvot

 

Tulossa oleviin kuntaneuvotteluihin on ladattu monenlaisia paineita. Tehy ja SuPer vaativat hoitajille vientialoja suurempia palkankorotuksia ja kymmenen vuoden palkkaohjelmaa sukupuolten välisen palkkaerojen umpeen kuromiseksi. Samoin JHL on ilmoittanut hakevansa vientialoja korkeampia korotuksia.

Kuntatyönantaja on tyrmännyt vaatimukset kalliina. Sen mukaan ne myös vaikeuttaisivat uuden hoitajamitoituksen ja hoitotakuun vaatiman lisätyövoiman palkkaamista.

Tilanne on monella tavalla monimutkainen. Monilla työpaikoilla on ollut jo pitkään pulaa koulutetusta hoitohenkilöstöstä. Henkilöstömitoitukset ovat myös liian alhaisia. Hoitohenkilöstö on odottanut sitovan 0,7 hoitajamitoituksen säätämistä lailla vanhusten ympärivuorokautiseen hoitoon.  Nyttemmin pääministeri on ilmoittanut, ettei rahaa olekaan tällä vaalikaudella.

Monet töissä olevat hoitajat kokevat työnsä liian kuormittavaksi, koska työn vaatimukset ja työssä tarvittavat voimavarat eivät ole tasapainossa. Heiltä vaaditaan toistuvasti venymistä, kun sijaisuuksia ei pystytä täyttämään tai säästösyistä täytetä.

Ammatti-identiteetti joutuu koetukselle, kun työtä ei pysty tekemään eettisten periaatteiden mukaisesti.

Julkinen keskustelu ja toistuvasti esillä olevat epäkohdat johtavat siihen, että alalle hakeutuvat nuoret harkitsevat tarkoin sitä, mihin tehtäviin he koulutuksessaan suuntautuvat. Vanhustyö ei ole kärkisijoilla, vaikka juuri tällä alalla tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän hoitajia.

Kymmenet tuhannet hoitajat ovat ratkaisseet tilanteen siten, että he ovat hakeutuneet työhön kokonaan muulle alalle. Heidän saamisensa takaisin hoitotyöhön ei ole helppoa, koska palkan lisäksi monen muun asian kuten esimerkiksi työolojen, johtamisen ja omien vaikutusmahdollisuuksien pitää muuttua. Ulkomaisen hoitohenkilöstön rekrytointikaan ei ole ratkaisu. Suomen kielen osaaminen on välttämätöntä. Kannattaa myös muistaa, että maamme maksaa esimerkiksi lapsilisiä asumisperusteisen sosiaaliturvan perusteella täällä muissa maissa olevien perheille. Se lisää kustannuksia, vaikkakaan ei suoraan työnantajille.

On selvää, että kukin hoitaja punnitsee mielessään asioita vaikkapa seuraavassa kuvassa ilmenevin perustein. Yksinkertaisia ratkaisuja ei ole olemassa. Palkkauksen ohella myös työolot ja työn tekemisen muut edellytykset kaipaavat muutoksia. Päättäjiltä on lupa odottaa ratkaisuja, jotka luovat uskoa parempaan tulevaisuuteen. Mitä pidempään niitä viivytellään, sitä kalliimmaksi asia tulee.

 

Uutiset Espoo.fi

Palautteellasi on merkitystä enemmän kuin uskotkaan

Oletko joskus antanut palautetta Espoon kaupungille ja miettinyt onko sillä merkitystä? Palautteesi on meille todella...

Lue lisää »

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.4.2021

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsitellään mm. Henttaan, Suurpellon ja Kuitinmäen väestön...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

Up Close: Live Online Classrooms

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »