web stats
diashow
Markku Silvennoinen | Tietokirjailija

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tietotori

Uhkaukset ja varoitukset neuvotteluissa

 

Neuvottelijat käyttävät neuvotellessaan eri tavoin valtaa vaikuttaakseen toiseen osapuoleen. Ääritapauksissa he käyttävät uhkausta tai varoitusta. Näiden käyttö voi auttaa pääsemään ratkaisuun taikka johtaa keskinäiseen kamppailuun ja jopa umpikujaan. Sen vuoksi neuvottelijoiden on syytä tiedostaa tällaisten painostustoimenpiteiden luonne ja vaikutukset.

Uhkauksen esittäminen tarkoittaa sitä, että neuvottelija sanoo aiheuttavansa toiselle osapuolelle jonkinlaista taloudellista tai muuta vahinkoa tai rankaisevansa tätä muulla tavalla, ellei asioista sovita. Uhkaus on neuvottelugurujen William Uryn ym mukaan henkilökohtainen.

Varoituksella neuvottelija kertoo uhkausta hienovaraisemmin toiselle osapuolelle siitä, mitä tapahtuu, jos jostakin asiasta ei saavuteta yksimielisyyttä ja sopimukseen päästä. Varoitus kertoo uhkausta hienovaraisemmin mahdollisista seurauksista, jos jostakin asiasta ei päästä opimukseen. Se on Uryn ym mukaan puolueeton ja kunnioittava.

Uhkauksen esittämiseen liittyy monia vaaroja. Sen esittäjä voi toimia omia intressejään vastaan ja ikään kuin kutsua toisen osapuolen esittämään vastauhkauksen. Seurauksena on helposti umpikuja. Uhkaus voi todellisuudessa tulla uhkaajalle paljon kalliimmaksi kuin toiselle osapuolelle. Sen vuoksi uhkaus ei koskaan kannata esittää tunnekuohun vallassa eikä myöskään silloin, kun sen käyttöä ei ole mietitty huolellisesti etukäteen. Yhtä vähän uhkausta on syytä käyttää rankaisukeinona.

 

Neuvottelijan kannattaa muistaa, että toistuvasti esitetyt ja toteuttamattomat uhkaukset ja varoitukset johtavat siihen, ettei toinen ota niitä tosissaan.

 

Siitä, miten vastata uhkaukseen tai varoitukseen lisää verkkokurssilla:

Uutiset Espoo.fi

Kokemusasiantuntija tuo arjen äänen perhekeskusten suunnitteluun

Kokemusasiantuntija Pirkko toimii perhekeskuksen valmisteluryhmässä perheen ja asukkaan äänenä. Hänelle...

Lue lisää »

Pääkaupunkiseudulla palataan lähiopetukseen ja valmistellaan sisäharrastusmahdollisuuksien avaamista 20-vuotiaille ja tätä nuoremmille

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 20.4.2021 hallitusta palaamisesta...

Lue lisää »

Uutiset Harvard Business School

5 ways to be a better work-from-home coworker

Lue lisää »

What Went Wrong with the Boeing 737 Max?

Lue lisää »

Cheryl Richardsonin blogi

Priorities for the wisdom years

The sun is shining bright this morning, an unexpected gift after two days of strong winds and driving rain. It was...

Lue lisää »

I hope something good happens to you today

There are some days when I feel a sincere sense of weariness at the state of our world and I just want to find a small...

Lue lisää »